latinica  ћирилица
05/12/2023 |  18:33 ⇒ 18:45 | Аутор: РТРС

Позориште Јазавац: Премијера "Три прасета и још једно"

Представа "Три прасета и још једно" у склопу дјечије "Јуху сцене" Градског позоришта Јазавац у Бањалуци, биће изведена премијерно у сриједу, 6. децембра, од 18 часова.
Представа "Три прасета и још једно" (Фото: gpj.ba) -
Представа "Три прасета и још једно" (Фото: gpj.ba)

Представа је настала по тексту Тоде Николетића, а редитељ је Белинда Стијак.

Градско позориште Јазавац је саопштило да и у овој представи наставља да даје шансу младим позоришним ствараоцима, те да ће тако поред искуснијих колега, своје прве професионалне улоге остварити и студенти Академије умјетности у Бањалуци - Катарина Рендић, Милош Ћебић и Анђела Тасић.

Драматург је Александар Васиљевић, за сценографију и костимографију задужена је Драгана Пурковић Мацан, аутор музике је Бојан Стијак, кореограф, сарадник за покрет и анимацију Марко Дукић, вокални сарадник на сонговима Маја Манојловић, док је за израду лутака и дијелова костима био задужен Зоран Бјелошевић.

Белинда Стијак записала је да се кроз мотиве култне бајке "Три прасета" писац Тоде Николетић позабавио јако важном темом данашњице, а то је екологија и борба за спас планете.

- Тоде је један од наших значајнијих живих писаца за дјецу, а издваја се по томе што пише на духовит, занимљив и дјеци разумљив начин. Кроз динамичне сцене испреплетени су ликови прасића, Вука, Аске и још неког. Ова занимљива дружина нам прича причу о храбрости, о томе како помоћи другом у невољи, о заштити природе и о томе да никада није касно да постанемо бољи људи - истакла је Белинда Стијак.

У овој представи играју Милош Ћебић, Велимир Бланић, Анђела Тасић/Катарина Рендић, Јелена Јандрић и Павле Павић.