latinica  ћирилица
05/12/2023 |  18:59 ⇒ 19:07 | Аутор: РТРС

Словачки министар: Немогућ пријем Украјине у тренутним околностима

Украјина се не може надати скором придруживању ЕУ јер ова земља не само да је уплетена у крвави сукоб са Русијом, већ тек треба да испуни листу предуслова, рекао је словачки министар спољних послова Јурај Бланар.
ЕУ - Фото: РТРС
ЕУФото: РТРС

Бланар је рекао да не може да замисли да Украјина постане држава чланица у тренутним околностима.

Он је напоменуо да је лично радознао да види како ће ти званичници, укључујући предсједника Европске комисије Урсулу фон дер Лајен, одговорити на питање како почети преговоре са земљом која је у ратном стању.

- Мислим да је чланство Украјине у ЕУ страшно далеко - рекао је он.

Иако Бланар није искључио улазак Украјине у ЕУ у неком тренутку, он је нагласио да Братислава "одбија да приступи овом питању политички".

- Једина ствар коју подржавамо је да за Украјину треба да постоји перспектива у будућности, али уз поштовање свих правила, као што је случај и са свим другим земљама. Никакви изузеци неће бити прихваћени - рекао је он.

Словачка је обуставила сву војну помоћ Украјини након избора новог премијера Роберта Фица, који је рекао да "ЕУ треба да се трансформише од добављача оружја у миротворца".

И Аустрија је упозорила не преурањено чланство за Украјину, а министар спољних послова те земље Александер Шаленберг рекао је да би таква политика могла да отуђи друге земље кандидате на западном Балкану гдје неке државе чекају на почетак приступног процеса већ 20 година, подсјетила је Раша тудеј.