latinica  ћирилица
05/12/2023 |  19:17 ⇒ 19:19 | Аутор: РТРС

Уговор о гарантовању кредитног портфеља између Гарантног фонда Српске и Шпаркасе банке БиХ (ВИДЕО)

У Бањалуци је потписан Уговор о гарантовању кредитног портфеља између Гарантног фонда Републике Српске и Шпаркасе банке БиХ који ће предузећима и привредницима из Српске омогућити кориштење кредита ове банке уз гаранцију од 50 одсто износа кредита. Уговор су потписали вршилац дужности директора Гарантног фонда Невен Бућан и предсједник Управе Шпаркасе банке Амир Софтић.
Гарантни фонд Републике Српске - Фото: РТРС
Гарантни фонд Републике СрпскеФото: РТРС

Потписивањем Уговора вриједности од 10 милиона марака олакшаће се приступ изворима финансирања, подстаћи одржив развој реалног сектора и креирати нова радна мјеста.

- Циљна група клијената који се могу обратити банци за добијање кредита из ових средстава микро предузећа, пољопривредна газдинства и предузетници до износа од 250 хиљада КМ, по једном клијенту. Мала предузећа до 500.000 КМ. Средња и велика предузећа до милион КМ - навео је Невен Бућан, в.д. директора Гарантног фонда Републике Српске.

Јачање економије дубоко је укоријењен модел пословања Шпаркасе банке, уз посебан фокус на подршку предузећима, пољопривреди и туризму.

- Ова сарадња је заиста почетак једног новог оквира унутар којег желимо да покажемо да је могућа одрживист економије и да се направи на начин да економија у локалним заједницама буде изузетно јака - истакао је Амир Софтић, предсједник Управе Шпаркасе банке.

Гарантни фонд Републикe Српске је током прошле и ове године имао велики допринос стварању повољнијих услова банкама за пласман кредитних средстава, која су привредницима неопходна за раст пословања.