latinica  ћирилица
05/12/2023 |  20:45 | Аутор: ТАНЈУГ

У Бразилу усвојен закон који је у потпуности написала вјештачка интелигенција

Градско вијеће Порто Алегреа, главног града бразилске државе Рио Гранде до Сул, донијело је закон чији је текст у цијелини написан уз помоћ вјештачке интелигенције (АИ).
Вјештачка интелигенција (Фото: EPA-EFE/RUNGROJ YONGRIT/илустрација) -
Вјештачка интелигенција (Фото: EPA-EFE/RUNGROJ YONGRIT/илустрација)

Документ је креирала АИ уз помоћ упита које је унио члан градског вијећа Рамиро Росарио, а приједлог тог закона дозвољава општини да пореским обвезницима не наплаћује замјену водомјера ако су украдени, пренио је ТАСС.

Градско вијеће је већ одобрило документ, а потписао га је градоначелник Себастиау Мелу, а чланови вијећа, градоначелник, као и грађани, су тек након усвајања закона сазнали да га је у потпуности написала АИ.

- Наша стратегија је била да никоме не кажемо да је то урадила вјештачка интелигенција, само смо хтјели да спроведемо експеримент. Наредних година друштво ће се суочити са револуцијом у разним областима захваљујући вјештачкој интелигенцији и политика неће бити изостављена из ових промјена - рекао је Росарио.

Америчка компанија OpenAI увела је услугу ChatGPT 2022. која комуницира са корисницима у режиму дијалога.
Chatbot може да одговори на питања, да призна своје грешке, да оспори нетачне претпоставке и да одбије неприкладне захтjеве.