latinica  ћирилица
05/12/2023 |  21:29 ⇒ 22:15 | Аутор: РТРС

Бошњачки министри блокирали споразум са Фронтексом

Српски и хрватски министри у Савјету министара гласали су ЗА о приједлогу састава преговарачког тима са Европском агенцијом за граничну и обалску стражу /Фронтекс/, док бошњачки нису приступили гласању, потврдио је за РТРС Ненад Нешић, министар безбједности у Савјету министара.
Сарајево-зграда Савјета министара - Фото: РТРС
Сарајево-зграда Савјета министараФото: РТРС

-Бошњачки министри ме оптужују да желим да пренесем неке надлежности на ентитете, и тражили су да убаце још једног члана из Дирекције за координацију полицијских тијела у тим, на што нисам могао пристати јер ДКПТ нема везе са границом - истакао је Нешић.

Ванредна телефонска сједница Савјета министара о приједлогу састава преговарачког тима са Европском агенцијом за граничну и обалску стражу /Фронтекс/, данас је била одгођена на захтјев бошњачких министара због додатног усаглашавања.

Савјет министара синоћ је на телефонској сједници почео расправу о Нешићевом приједлогу о саставу преговарачког тима са Фронтексом.

Тај приједлог подразумијева и основе за вођење преговора за потписивање споразума са Фронтексом.

Министар безбједности Ненад Нешић упутио је у петак, првог децембра, Савјету министара Приједлог одлуке о формирању тима за преговоре са "Фронтексом".

Његов приједлог био је да се на челу преговарачког тима нађе Мирко Купрешаковић директор Граничне полиције БиХ.

БиХ једина у региону још није закључила споразум са Фронтексом.