latinica  ћирилица
06/12/2023 |  09:40 ⇒ 10:16 | Аутор: СРНА

Патријарх Порфирије: Егоизам човјека води у рат са ближњим

Његова светост патријарх српски Порфирије рекао је на предавању у Београду да је дух савременог доба испуњен индивидуализмом, хедонизмом и егоизмом и да такав инстинкт савременог човјека без баланса, идеје и љубави не може уродити плодом.
Патријарх Порфирије (Фото: TANJUG/MINISTARSTVO KULTURE/GORAN ZLATKOVIĆ) -
Патријарх Порфирије (Фото: TANJUG/MINISTARSTVO KULTURE/GORAN ZLATKOVIĆ)

- Тај дух који данас доминира планетом нагони човека да поред себе и око себе не види никога. Индивидуализам у међусобним односима и жеља да све буде подређено једино и само нама доводи не само до тога да свог ближњег сматрамо у најмању руку конкурентом и за свог непријатеља - рекао је патријарх Порфирије на синоћњем предавању у Дому културе Студентски град.

Он је упозорио да посљедице оријентације ка индивидуализму јесу отуђеност савременог човјека, посебно у великим градовима, затим експлоататорски однос према човјеку и инсистирање на правима појединца, саопштено је из СПЦ.

- Такав инстинкт савременог човека без баланса, без идеје и што је најпогубније без љубави не може уродити плодом. Штавише, тај егоистични имплус човека води у рат! Потпуно сам, ограђен дебелим зидовима које је сам изградио око себе, испуњен гневом, незадовољством, љубомором човек ствара предукус самог пакла. Нажалост, брине нас чињеница да је такво стање захватило и породицу - рекао је патријарх Порфирије.

Он је истакао да подвиг подизања и очувања породице у складу са јеванђељским вриједностима које подразумијевају жртву за друге и потпуну отвореност за друге, јесу вриједности које позивају човјека да "распне свој егоизам и индивидуализам" како би ближњег видио као свог вјечног сапутника и брата чије достојанство мора да чува и поштује.

Патријарх Порфирије закључио је да је љубав једини лијек против егоизма и једини пут у смисао живота који се може остварити само кроз ближњег.

Једночасовно предавање о теми "Једни другима смо потребни" пратило је неколико стотина академаца, који су до посљедњег мјеста испунили Велику салу Дома културе Студентски град.