latinica  ћирилица
06/12/2023 |  10:27 | Аутор: СРНА

Вујичић: МУП Српске не може се искључити

Посланик СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Мирослав Вујичић изјавио је да се ниједна безбједносна агенција која се бави миграцијама и заштитом територије, па тако ни Министарство унутрашњих послова Републике Српске, не може искључити из одлучивања и сарадње са међународним полицијским агенцијама, укључујићи и Фронтекс.
Мирослав Вујичић - Фото: СРНА
Мирослав ВујичићФото: СРНА

Вујичић је рекао да Република Српска, у припреми споразума са Фронтексом, жели да буде видљива, те додао да то исто треба да буде и Федерација БиХ /ФБиХ.

- Наравно да треба сагласност Републике Српске, јер је МУП Српске активан и укључен у дијелу који се тиче заштите дјела границе, када су миграције у питању - истакао је Вујичић за Срну, коментаришући то што Савјет министара синоћ због одбијања бошњачких министара да гласају није усвојио споразуму за преговоре са Фронтексом.

Према његовим ријечима, суштина је да се спроразум мора потписати јер је садржан у 14 кључних приоритета из Мишљења Европске комисије.

- Ако желимо да се приближавамо ЕУ морамо потписати споразум са Фронтексом - рекао је Вујичић.

Он сматра да је понуђена варијанта одговарала и Републици Српској и ФБиХ.

- Не може се искључити ниједна безбједносна агенција која се бави миграцијама и заштитом територије, у овом случају МУП Републике Српске из одлучивања и сарадње са међународним полицијским агенцијама као што су Фронтекс и Европол - поручио је Вујичић.

Министар безбједности у Савјету министара Ненад Нешић изјавио је синоћ да бошњачки министри нису гласали о споразуму за преговоре са Фронтексом, тако да од преговора са овом агенцијом до даљег нема ништа.

Нешић је у изјави Срни објаснио да су српски и хрватски министри већ раније гласали за споразум, док бошњачки министри, који су јуче тражили одгађање гласања како би обавили додатне консултације, нису искористили могућност да се изјасне о споразуму, те је сједница Савјета министара закључена без њиховог изјашњења.

Он је навео да бошњачки министри траже да се измијени члан споразума тако да ентитети, умјесто сагласности, дају мишљење.