latinica  ћирилица
06/12/2023 |  11:46 | Аутор: СРНА

Новић: Српска мора бити видљива

Шеф Клуба делегата српског народа у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Средоје Новић изјавио је да, због настојања Бошњака да се све централизује, БиХ дебело касни на европском путу, те поручио да се јасно мора видјети Република Српска у безбједносном сектору који није централизован.
Средоје Новић - Фото: СРНА
Средоје НовићФото: СРНА

- Када је ријеч о одбијању бошњачких министара да се потпише споразум са Фронтексом, већ је у старту било потпуно јасно да то они неће прихватити јер њима одговара сваки споразум у којем не постоји видљива Република Српска и српски народ - рекао је Новић за Срну.

Новић је истакао да то значи да им треба само централизована безбједносна служба која ће бити препознатљива кроз бошњачки и сарајевски естаблишмент.

- Све друго их не интересује. Просто је невјероватно до које мјере могу да иду поједини полтичари у Федерацији БиХ, а стално се наводно залажу за неки европски пут - навео је Новић, коментаришући то што Савјет министара синоћ, због одбијања бошњачких министара да гласају, није усвојио споразум за преговоре са Фронтексом.

Он је нагласио да европски пут подразумијева да се унутар једне земље постигне апсолутн консензус.

- Не знам зашто би некоме сметало да се на основу тог консензуса виде ентитети и кантони с обзиром на то да су полиције у БиХ потпуно самосталне и независне у сваком од ентитета и кантона - појасно је Новић.

Новић је истакао да то није централизована полиција и да је у праву министар безбједност у Савјету министара Ненад Нешић што инсистира да се такав споразум потпише без условљавања.

- Сматрам да ће БиХ мати посљедице због тога јер свакодневно развлачимо ствари да би испунили неке услове које цијела Европа има - рекао је Новић.

Министар безбједности у Савјету министара Ненад Нешић изјавио је синоћ да бошњачки министри нису гласали о споразуму за преговоре са Фронтексом, тако да од преговора са овом агенцијом до даљег нема ништа.

Нешић је у изјави Срни објаснио да су српски и хрватски министри већ раније гласали за споразум, док бошњачки министри, који су јуче тражили одгађање гласања како би обавили додатне консултације, нису искористили могућност да се изјасне о споразуму, те је сједница Савјета министара закључена без њиховог изјашњења.

Он је навео да бошњачки министри траже да се измијени члан споразума тако да ентитети, умјесто сагласности, дају мишљење.