latinica  ћирилица
06/12/2023 |  11:51 ⇒ 14:14 | Аутор: РТРС

Нешић: Бошњачки политичари заустављају БиХ на европском путу

Министар безбједности у Савјету министара Ненад Нешић рекао је данас да је изненађен одлуком бошњачких министара да гласају против приједлога састава преговарачког тима са Европском агенцијом за граничну и обалску стражу који су тиме одбили крупан корак на путу БиХ ка ЕУ.
Ненад Нешић - Фото: РТРС
Ненад НешићФото: РТРС

- Изненадила ме је одлука, јер сједим са људима који се заклињу у своју посвећеност европском путу. Још више сам изненађен неразумијевањем и кукавичлуком. Оперативна сарадња значи да ентитетски и кантонални МУП-ови сарађују са припадницима Граничне полиције БиХ у чији састав ће ући и припадници Фронтекса. Као Србина и политичара са искуством у Сарајеву, нисам затечен чињеницом да бошњачки политички "крем", умјесто будућности бира прошлост и подјеле - истакао је Нешић.

Он је поручио грађанима да је Министарство на чијем је челу учинило највише на европском путу, што, каже, показује и извјештај Европске комисије и може се чути на свим састанцима.

Нешић је рекао да је би са Фронтексом Министарство безбједности БиХ далеко одмакло у односу на друге.

- Поштовани грађани, као министар знам да у вама нема препрека да постанемо дио европске колективне безбједности након деценија нестабилности и криза. Има у онима који се крију иза вас - рекао је он.

Нешић је истакао да је, као Србин, дужан да каже да се иза одбијања подршке Фронтексу огољено демонстрира политика која и Сарајево, али и све у БиХ вуче назад.

- Они који су га одбили знају да у томе нема ништа лоше. Знају и да тако БиХ остаје једина земља региона која није дио европске колективне безбједности. Знају и да тако заустављају БиХ на европском путу. Знају и да је све што је урадило Министарство безбједности БиХ у складу са Уставом и Дејтонским мировним споразумом. У складу је и са прокламованом ријешеношћу да овај Савјет министара да кључни допринос ЕУ интеграцијама. Знају и није их брига - наглашава Нешић.

Нешић истиче да они, "неспособни да помјере земљу напријед, својим бирачима поново нуде мржњу према Републици Српској и Србима".

- Као и сваки пут до сада резултат ће бити исти - политиком мржње од БиХ ће правити тамни вилајет - нагласио је Нешић.