latinica  ћирилица
06/12/2023 |  12:02 ⇒ 12:06 | Аутор: СРНА

Лукић: Нема потврђених случајева птичијег грипа

Епидемиолошка ситуација када је ријеч о птичијем грипу је стабилна и нема потврђених случајева у Републици Српској, изјавио је координатор ресора за ветеринарство у Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде Негослав Лукић.
Негослав Лукић - Фото: РТРС
Негослав ЛукићФото: РТРС

Он је рекао да се због појаве болести у Хрватској третирају поједина насељена мјеста у Српцу и Дервенти.

Лукић је прецизирао да се угроженим подручјима сматрају мјесто Трстенци у Дервенти, те Влакница, Брусник, Кобаш, Сеферовци, Нова Вес и Корови на подручју општине Србац, те изразио наду да ће повољна епизоотиолошка ситуација остати.

Лукић је нагласио да су на снази мјере опреза, јер би избијање инфлуенце птица представљало велику опасност и пријетњу за сектор живинарства Републике Српске.

- По добијању информације о појави инфлуенце птица на подручју Бродско-посавске жупаније у Хрватској, Министарство је одмах прописало мјере спречавања појаве и ширења болести, а једна од њих је забрана премјештања живине, пилића и јаја унутар угроженог подручја без одобрења надлежног ветеринарског инспектора којим се потврђује примјена одговарајућих мјера - рекао је Лукић.

Он је додао да се лица која улазе или напуштају фарме на угроженом подручју морају придржавати одговарајућих безбједносних мјера, а возила и опрема кориштена за превоз живине и осталих птица које се држе у заточеништву, лешина, хране за животиње, ђубрива, стеље и осталих материјала, за које је могуће да су контаминирани, морају бити дезинфиковани.

Лукић је нагласио да су овлаштене ветеринарске организације са подручја Дервенте и Српца пописале комерцијалне фарме које се баве живинарством.

- Ветеринарска служба спроводи активан надзор и свако евентуално повећање обољевања или угинућа живине, или значајан пад производње на фармама, морају се одмах пријавити надлежном ветеринарском инспектору. За сад је од ветеринарске организације достављена једна угинула дивља патка у Ветеринарски институт "Др Васо Бутозан", чији је налаз био негативан - рекао је Лукић.