latinica  ћирилица
06/12/2023 |  12:31 ⇒ 14:23 | Аутор: РТРС

УО ПИК-а оптужио владајућу коалицију у Српској, а захвалио Јелени Тривић

Управни одбор ПИК-а разматрао је на дводневном засједању у Сарајеву стање у погледу провођења Дејтонског мировног споразума. Из ОХР-а је саопштено да је посебна пажња посвећена, како су рекли, "сецесионистичкој реторици владајуће коалиције у Републици Српској и подривању уставног поретка БиХ, укључујући и покушаје да се погрешно окарактеризује међуентитетска линија разграничења".
Зграда ОХР-Сарајево - Фото: РТРС
Зграда ОХР-СарајевоФото: РТРС

Политички директори УО ПИК-а разговарали су и о изазовима који угрожавају демократски систем, с посебним освртом на корупцију, изборне крађе и кршења људских права, те начинима на које се ови изазови могу рјешавати, наведено је у саопштењу.

- Политички директори УО ПИК-а су посебно захвални на излагању извршне директорке Транспаренси интернешенела Иване Корајлић, као и на разговорима са Јеленом Тривић, предсједницом Народног фронта, Славеном Рагужем, предсједником Хрватске републиканске странке, те Предрагом Којовићем, представником Наше странке - наведено је у саопштењу.

Управни одбор ПИК-а поздравио је једногласну одлуку о продужењу мандата ЕУФОР-а/мисије Алтеа, која је, како наводе, од виталног значаја за пружање подршке локалним властима у одржавању мирног и сигурног окружења у БиХ.

- Управни одбор ПИК-а најоштрије осуђује флагрантне нападе владајуће коалиције Републике Српске на Мировни споразум и уставно-правни поредак БиХ, што представља директну пријетњу суверенитету, територијалном интегритету и мултиетничком карактеру земље, те регионалној стабилности. У том контексту, УО ПИК-а подсјећа да напади на Уставни суд БиХ угрожавају Мировни споразум и уставни поредак БиХ - наводи се у саопштењу.

УО ПИК-а позвао је парламент Републике Српске и ФБиХ да "у кратком року именују судије како би Уставни суд БиХ опет био у свом пуном саставу и могао ефикасно функционирати".

- Надаље, напади на високог представника и подривање његових активности значајно утичу на провођење цивилних аспеката Мировног споразума. УО ПИК-а позива Републику Српску да одмах одустане од своје политике непризнавања и несарађивања са високим представником. УО ПИК-а упозорава да је поштивање Мировног споразума обавеза и очекује од власти Републике Српске да конструктивно сарађују са високим представником - наведено је у саопштењу.

УО ПИК-а позвао је власти Републике Српске да, како је наведено, прекину са свим активностима које ограничавају политички плурализам, угрожавају слободу медија, ограничавају слободу говора, ограничавају цивилно друштво или стигматизирају мањине.

Даље наводе да овакви поступци нису примјерени демократском друштву и да су у супротности с више пута поновљеним опредјељењем руководства Републике Српске да даље ради на напретку према европским интеграцијама.

УО ПИК-а позвао је Народну скупштину Републике Српске да не усвоји Нацрт закона о посебном регистру и транспарентности рада непрофитних организација, те да поништи своју одлуку којом се криминализује клевета.

УО ПИК-а поздравио је напоре власти ФБиХ на поновном успостављању функционалности овог ентитета. Наводе да усвајање три кључна закона у области енергије и Закона о заштити цивилних жртава рата у Парламенту Федерације представља позитиван почетак. УО ПИК-а позвао је власти ФБиХ да у кратком року наставе остваривати конкретне резултате за добробит грађана.