latinica  ћирилица
06/12/2023 |  15:23 | Аутор: СРНА

Патријарх Порфирије: И данас има оних који би да разводне и релативизују православну вјеру

Његова светост патријарх српски Порфирије истакао је да и данас има оних који би да разводне и релативизују православну вјеру или да православне хришћане претворе у православце само по имену, а по животу и по начину вјеровања да буду нешто што је потпуно страно православљу.
Патријарх Порфирије - Фото: РТРС
Патријарх ПорфиријеФото: РТРС

Након што је данас у Храму Светог Александра Невског у Београду служио Свету архијерејску литургију поводом славе мјешовитог и пјевничког хора при овом храму, патријарх Порфирије је у бесједи истакао да је таквих људи било и у вријеме Светог Александра Невског, као што их има и данас.

Патријарх српски је навео да се у светитељу Александру Невском, као и у сваком светитељу, слави врлина јеванђељска којом је он био украшен.

- Али и онда када је требало и снагом овога света и силом људском показати да је веран православној вери, када је позиван да ће добити још већа царства да напусти веру православну, да постане унијат, да пређе у католичку веру, Свети Александар Невски ни речју, ни делом, ни мишљу није пристајао на то - рекао је патријарх Порфирије.

Његова светост је подсјетио да је Свети Александар Невски био аристократског рода, управљао је људима и територијама.

- Али, пре свега, он је самог себе управљао јеванђељем Христовим, знајући да све треба дати за Христа, а Христа ни за шта како би све оно што смо дали било, постало и остало наше - рекао је српски патријарх.

Свети Александар Невски се, напоменуо је патријарх, није понио за свјетском славом, влашћу и моћи, него напротив, знао је да су спољашња слава, моћ и власт израз промисла Божијег и да је њему дата, не да афирмише себе у егоизму и егоцентризму, него да служи јеванђељу Христовом.

- И зато његов живот, будући да је био утемељен на речи Христовој, јесте живот сведочења истинске и праве вере православне - истакао је патријарх Порфирије.

Његовој светости салуживало је свештенство Архиепископије београдско-карловачке у молитеном присуству бројног вјерног народа, а на крају литургије патријарх је преломио славски колач и освештао славске дарове, пренијела је црквена телевизија "Храм".

Храм Светог Александра Невског слави оба важна догађаја из живота благоверног кнеза Александра Невског, и то Пренос моштију као храмовну, а Уснуће, односно Погребење, као славу хорова при Храму.

Радост овог празника увеличао је дар манастира Острог са благословом митрополита црногорско-приморског Јоаникија, рукавице са моштију Светог Василија Острошког.