latinica  ћирилица
06/12/2023 |  15:51 ⇒ 20:19 | Аутор: РТРС

У Српској повећан број пријављених случајева насиља у породици (ВИДЕО)

У Републици Српској повећан је број пријављених случајева насиља у породици. Томе свједоче и подаци да су попуњени капацитети у све три сигурне куће.
Састанак - Фото: РТРС
СастанакФото: РТРС

Кампања 16 дана активизма против насиља над женама имала је за циљ подизање свијести јавности о родно заснованом насиљу .Закључак је да се кроз законе морају пооштрити казне да би се санкционисали починиоци насиља.

Од момента када жена пријави насиље у породици па до тренутка осуде починиоца, пракса показује да у већини случајева жртва на крају ипак одустане од пријаве.

- Статистички подаци говоре да је повећан број пријављених случајева. У Бањалуци је то за неких 36 одсто. Мислимо да има много више жртава које се не усуде да пријаве - рекао је начелник Одјељења за општи криминалитет ПУ Бањалука Синиша Којдић.

Да ли је страх или неки други фактор, Центру за социјални рад у Бањалуци није познато .На њима је, кажу, да се побрину о жртви насиља и да је смјесте у сигурну кућу.

- Зато се дешава да имамо толико насиља које се пријави и на крају немате ниједног осуђеног. Зашто? Зато што жртва дође и каже "ма није то ништа било, идемо даље" - изјавила је директор Центра за социјални рад Бањалука Ирена Јолџић.

Колико је аларманта ситуација показује и податак да ни у сигурним кућама више нема мјеста. Зато је важно да се скрене пажња јавности и донесу мјере у борби против насиља. Посљедње три године на подручју Републике Српске на затворксу казну осуђено је 59 починиоца насиља. Највише их је било у Бањалуци - 27.

- Министарство правде ће настојати да све своје капацитете искористи како би учествовало у доношењу свих законских прописа,како би процесуирање и санкционисање било што брже и ефикасније - навела је Тамара Марић из Министарства правде Републике Српске

Народној скупштини Републике Српске упућен је Нацрт закона о заштити од насиља о којем су недавно и посланици расправљали. Њиме се настоји да се жртвама насиља учини доступним ефикасан систем мјера помоћи, подршке и заштите.