latinica  ћирилица
06/12/2023 |  15:56 ⇒ 20:09 | Аутор: РТРС

Нижа цијена брашна, али не и хљеба (ВИДЕО)

Цијене пшенице на свјетском тржишту, као и брашна знатно су ниже него у претходном периоду. Међутим изостала је корекција цијена хљеба и осталих пекарских производа. У Удружењу за заштиту потрошача кажу да су испуњени сви предуслови за појефтињење хљеба, а пекари тврде да висока цијена рада, ефекти инфлације и кризе још им држе везане руке.
Хљеб - Фото: РТРС
ХљебФото: РТРС

Ниже цијене брашна на тржишту нису у малопродаји донијеле јефтинији хљеб. Иако у већини случајева грамажа стагнира и не прелази 600 грама, цијене су иткекако расле, па тако је четворочлана породица на дневном нивоу приморана да купи минимално два хљеба.

Откупна цијена брашна за пекаре износи од 0.63 до 0.73 пфенига по килограму, у зависности од врсте и квалитета. На полицама маркета, пет килограма брашна кошта око седам марака, па тако поједини грађани рјешење проналазе у властитој кухињи.

Умјесто цијене, неопходан је раст квалитета, став је Савеза удружења пољопривредних произвођача.

- Сматрам потпуно неоправданим поскупљење пецива и хљеба на нашем тржишту, имајући у виду чињеницу да ни по квалитету, ни по животном стандарду и откупу наших производа, не могу да задовоље те параметре - истакао је Стојан Маринковић, предсједник Савеза удружења пољопривредних произвођача Републике Српске.

Из Удружења за заштиту потрошача јасни, услови за појефтињење хљеба и пецива постоје, али не постоји воља.

- Цијена откупне пшенице је јако мала и стекли су се услови за смањење, када се узме у обзир да је и цијена нафте пала. Нажалост, наши пекари нису се удостојили да снизе цијене својих производа - поручио је Душан Срдић, предсједник Удружења потрошача "Реакција".

Ниска и скромна аутоматизација и велико учешће радне снаге чије плате постепено, али значајно расту, неки су од кључних разлога тренутног стања цијена на тржишту, тврде пекари.

- Хљеб је негдје око 2 до 2,20 овај неки од 600 грама, за ове остале грамаже цијене су ниже и тренутно стабилне, с тим да је у односу на претходни период ушећче радне снаге данас у пекарству око 35 одсто , док је цијена брашна сишла на неких 26, 27 процената - рекао је Саша Тривић, предсједник Удружења пекара Републике Српске.

Упркос апелима бројних удружења за заштиту потрошача, у скоријем периоду, не назире се пад цијена хљеба, као ни осталих пекарских производа. На грађанима је да бирају - да ли ће се одлучити за јефтинију варијанту припреме хљеба код куће или ће куповати онај из пекаре, који је скупљи.