latinica  ћирилица
06/12/2023 |  16:24 | Аутор: СРНА

Обрађују се захтјеви за смјену градоначелника четири општине на КиМ

У Централној изборној комисији у Приштини у току је обрада захтјева за смјену градоначелника четири општине на сјеверу Косова и Метохије, као и припрема одговора подносиоцима ових захтјева, рекао је данас портпарол Комисије Ваљмир Ељези.
Приштина (Фото: TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIĆ/ nr) -
Приштина (Фото: TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIĆ/ nr)

Он је истакао да су ти захтјеви стигли на више службених адреса, као и да је ЦИК добио мејлове са попуњеним обрасцима за разрјешење градоначелника.

- Могу да потврдим да се ова писма обрађују и да се припрема одговор на њих. Тим лицима или грађанима ће то бити послато у најкраћем могућем року, а наравно и одговор ће бити јавно објављен - рекао је Ељези, преноси Танјуг.

Групе грађана покушале су јуче да општинама Косовска Митровица, Звечан, Зубин Поток и Лепосавић предају захтјеве за смјену градоначелника, али су њихови захтјеви одбијени.

Такозвани градоначелници општина на сјеверу Косова и Метохије изабрани су на локалним изборима 23. априла, које су Срби бојкотовали, а на биралишта је тада изашло око 3,5 одсто бирача, односно гласачко право је искористило њих 1.567 од укупно 45.950 уписаних, а међу њима тек 13 Срба.

Од тада се на челу те четири општине, у којима Срби чине 95 становништва, налазе градоначелници Албанци.