latinica  ћирилица
06/12/2023 |  16:52 ⇒ 16:54 | Аутор: Агенције

Захарова: Москва неће оклијевати да уништи америчке Ф-16

Русија неће оклијевати да уништи авионе америчке производње Ф-16 послате Кијеву, чак и ако делују из база изван Украјине, саопштила је портпарол руског Министарства спољних послова Марија Захарова.
Авион Ф-16 (Фото: EPA/Ole Berg-Rusten NORWAY OUT) -
Авион Ф-16 (Фото: EPA/Ole Berg-Rusten NORWAY OUT)

Захарова је упозорила да је Русија свјесна да ће Запад ускоро Украјини обезбиједити напредне ловце, чија се прва испорука очекује сљедеће године.

Међутим, Захарова је истакла да је "значајан дио украјинске аеродромске инфраструктуре уништен, а ти амерички ловци можда дјелују са аеродрома ван земље", укључујући Пољску, Словачку и Румунију.

Према њеним ријечима, Оружане снаге Русије сматраће борце који учествују у сукобу на страни украјинске војске као легитимне мете за уништење.

Захарова је нагласила да предстојеће испоруке Ф-16 доводе НАТО до тога да се "још више заглављује у сукобу у Украјини".

Она је додала да Алијанса слањем оружја Кијеву, заправо, "води хибридни рат против Русије под маском спасавања Украјине".

Украјина је дуго тражила напредне авионе од Запада, тврдећи да би они били кључни у супротстављању руској ваздушној надмоћи. Велика Британија и Холандија су у мају, након вишемјесечног оклијевања, најавиле "међународну коалицију" која ће да помогне Кијеву да набави Ф-16.

Русија је више пута упозоравала Запад да не испоручује оружје Кијеву, напомињући да би то само продужило сукоб, а не би промијенило његов исход.

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров изјавио је раније да ће Москва пошиљке Ф-16 сматрати "нуклеарном пријетњом", с обзиром да би уз неке модификације ти авиони могли да носе атомско оружје.