latinica  ћирилица
06/12/2023 |  17:45 ⇒ 20:07 | Аутор: РТРС

Бошњаци блокирали споразум са Фронтексом (ВИДЕО)

И док се декларативно заклињу у европски пут БиХ, бошњачки политичари конкретним дјелима само отежавају и заустављају.
Заједничке институције БиХ - Фото: РТРС
Заједничке институције БиХФото: РТРС

Показало се то и блокадом споразума са Европском агенцијом за граничну и обалску стражу – Фронтексом.

За разлику од српских и хрватских министара у Савјету министара, бошњачки су одбијањем да приступе гласању за предложени споразум обезбиједили БиХ мјесто једине у региону која није дио европске колективне безбједности.

Фронтекс показује ко је за улазак у Европску унију, а ко за сукобе и подјеле – јасан је министар безбједности у Савјету министара Ненад Нешић који је изненађен неразумијевањем и кукавичлуком колега из бошњачког народа са којима сједи, а који се заклињу у посвећеност европском путу БиХ.

- Све проблеме што се тичу Фронтекса чуо сам углавном преко средстава јавног информисања што говори о лицемјерству бошњачких представника који заустављају европски пут БиХ, они ниједан примјер нечега што им се не свиђа у том приједлогу текста оквира за преговоре нису званично доставили - рекао је министар безбједности у Савјету министара Ненад Нешић.

А изгледа да смета бошњачким представницима видљивост Републике Српске у споразуму.

- Оно што они морају знати, првенствено политичко-бошњачко Сарајево јесте да њихове уцјене неће бити наш компромис, колико ми је познато њима је овај споразум засметао због овлашћења које има МУП Републике Српске у истом, ми не пристајемо ни на педаљ компромиса када је то овлаштење у питању, јер МУП Српске је свјетлосну годину изнад свих осталих агенција у БиХ - каже члан Заједничке комисије за одбрану и безбједност ПС БиХ Сања Вулић.

Очигледно у Сарајеву и даље сањају да је ово социјалистичка република БиХ у којој би се све управљало из једног мјеста, а заборављају да је ријеч о дејтонској БиХ– са јасно видљива и дефинисана два ентитета и три народа.

Невјероватно је да сада некима смета видљивост Републике Српске у међународним споразумима, оцијењује Средоје Новић и додаје да је то уперено, не само против Републике Српске, већ практично против српског народа. 

- То је циљ да се централизује апсолутно полиција БиХ, жеља да се из једног мјеста командује, жеља очигледно није их напустила да и постоји жал да на нивоу БиХ нема сада у оваквој атмосфери једна специјална јединица која би очигледно служила као казнена експедиција за све оне који су непослушни - додао је шеф Клуба делегата српског народа у Дому народа ПС БиХ Средоје Новић.

Одбијањем подршке Фронтексу бошњачки министри заустављају европски пут БиХ која остаје једина у регији без овог споразума, а како је нагласио и министар безбједности у Савјету министара, огољено се демонстрира политика која све у БиХ вуче назад .