latinica  ћирилица
06/12/2023 |  18:42 | Аутор: СРНА

Кришто Вархељију упутила радну верзију "Плана реформи за БиХ"

Предсједавајућа Савјета министара Борјана Кришто упутила је данас европском комесару за проширење Оливеру Вархељију иницијалну радну верзију документа "План реформи за БиХ".
Борјана Кришто - Фото: Уступљена фотографија
Борјана КриштоФото: Уступљена фотографија

Овај документ је припремило ад хок тијело Савјета министара и садржи четири приоритета, а то су - "Зелена и дигитална транзиција", "Развој приватног сектора и пословног окружења", "Развој и задржавање људског капитала" и "Владавина права", саопштено је из Савјета министара.

На основу ових приоритета сачињена је индикативна листа пројеката и приоритета, која ће се даље развијати у дијалогу са Европском комисијом до марта сљедеће године, када би требала бити усаглашена и финална Реформска агенда у којој би биле побројане све реформе и услови који су потребни за одобравање средстава и инвестиционих пројеката.

Након тога ће овај процес до окончања водити стални радни тим, којег ће накнадно у 2024. години именовати Савјет министара.

У писму, уз које је уручила документ "План реформи", Криштова је истакла да нови Пакет раста за западни Балкан отвара нове могућности инвестирања у привреду БиХ, интеграцију са тржиштем ЕУ и приступ добробитима чланства у Унији, које су до сада биле недоступне земљама кандидатима за чланство.

Криштова је рекла да је пред БиХ значајан изазов припреме коначног "Плана реформи", који је важан дио "Плана раста за западни Балкан".

Она је истакла да је изузетно важно да у том процесу буде задржано разумијевање и подршка Европске комисије како би процес био спроведен и успјешно завршен, уз апсолутну укљученост и подршку свих уставно надлежних нивоа власти у БиХ.

Криштова је захвалила Вархељију за јучерашњи Други политички форум на високом нивоу између БиХ и ЕУ у Бриселу.