latinica  ћирилица
06/12/2023 |  19:21 ⇒ 19:24 | Аутор: ТАНЈУГ

Њу Мексико тужио Мету и Закерберга због недостатка заштите дјеце

Државни тужилац Новог Мексика Раул Торез изјавио је данас да је та држава тужила компанију Мета, у чијем су власништву Фејсбук и Инстаграм, и њеног извршног директора Марка Закерберга, јер компанија није успјела да заштитити децу од сексуалног злостављања, онлајн наговарања и трговине људима.
Мета (Фото: EPA-EFE/ALEX PLAVEVSKI/илустрација) -
Мета (Фото: EPA-EFE/ALEX PLAVEVSKI/илустрација)

- Наша истрага о Метиним друштвеним платформама показује да то нису безбједни простори за дјецу, али да су прилично одличне локације за предаторе за трговину дјечјом порнографијом и наговарање малољетника на сексуалне односе - навео је Торез у саопштењу, пренио је Ројтерс.

Он тврди да је Мета омогућила "десетинама одраслих да пронађу, контактирају и натјерају дјецу да дају сексуално експлицитне слике сами или учествују у порнографским видео записима".

Мета је у одговору навела да користи софистицирану технологију, ангажује стручњаке за безбједност дјеце, пријављује садржај Националном Центру за несталу и експлоатисану дјецу и дијели "информације и алате са другим компанијама и органима за спровођење закона, укључујући и државне тужиоце, да би помогли у искорјењивању предатора".

Државни тужилац Монтане Остин Кнудсен је у уторак објавио да та држава тужи Мету, рекавши да је Инстаграм "намјерно дизајниран да ствара зависност, посебно код малољетника".

У октобру, више од 40 америчких држава тужило је Мету, оптужујући је за подстицање кризе менталног здравља младих, јер њихове медијске платформе изазивају зависност.