latinica  ћирилица
07/12/2023 |  07:21 ⇒ 07:24 | Аутор: РТРС

Почиње 28. Међународни фестивал малих сцена и монодраме Републике Српске

На 28. Међународном фестивалу малих сцена и монодраме Републике Српске, који почиње данас у Источном Новом Сарајеву, публика ће моћи да види пет позоришних представа и шест монодрама из Србије, Црне Горе, Хрватске и БиХ.
Фестивал малих сцена и монодраме - Фото: Уступљена фотографија
Фестивал малих сцена и монодрамеФото: Уступљена фотографија

Ове године биће додијељене четири фестивалске награде – за најбољу представу, најбољу монодраму, најбољег глумца и најбољу глумицу. Жири чине глумица Лидија Вукићевић, редитељ Витомир Митрић и театролог Зоран Тодоровић.

Фестивал вечерас од 20.00 часова отвара представа "Народни посланик" по тексту Бранислава Нушића у извођењу Никшићког позоришта.

У представи играју Стеван Вуковић, Марија Ђурић, Маша Божовић, Никола Васиљевић, Кристијан Блечић, Ана Дрљевић, Матија Мемедовић, Бобан Чворовић, Милица Кекић, Павле Богојевић, Лазар Ђорђевић, Велизар Касалица и Небојша Вулановић.

У петак, 8. децембра, од 13.00 часова на програму је монодрама "Милош Велики – књаз српски" по тексту Милована Витезовића, у режији директора Српског позоришта у Мађарској Милана Руса, а игра Александар Дунић.

Јанковић је најавио да ће се истог дана од 18.00 часова публици представити Градско позориште Чачак са монодрамом "Ненаписана писма" у којој игра Вања Милачић.

Када је ријеч о представама, исто вече од 20.00 часова гостује копордукцијска представа Градског позоришта Градишка и РРД Београд "Сцене из брачног живота" по тексту Ингмар Бергман, у режији Ане Томовић, а играју Тамара Крцуновић и Златан Видовић.

У суботу, 9. децембра, од 18.00 часова гостује Српско културно и просвјетно друштво "Просвјета" из Бањалуке са монодрамом "К`о камен – Веленка Брстинова и кћер јој Драгана" по тексту Драгане Мандрапе из Источног Сарајева, а игра Љиљана Чекић.

Од 20.00 часова је на програму је представа Народног позоришта Ниш "Херој нације" по тексту Ивана М. Лалића, а играју Драган Божа Марјановић, Снежана Петровић, Урош Милојевић, Уна Костић и Драгиша Вељковић.

У недјељу, 10. децембра, од 18.00 часова на програму је монодрама "Госпођа Милихброт", а игра Горица Поповић, која потписује и режију.

Од 20.00 часова гостује "Опера б.б.2 из Загреба и Фестивал “Ровињ“ са представом “Карлота Кризи – од Вижинаде до вјечности“, а играју Анамарија Серда и Роналд Браус.

У понедјељак, 11. децембра, од 13.00 часова публици ће се представити “Арт кварт“ из Крагујевца са монодрамом “Живот пише љубавне романе“, а игра Јасмина Димитријевић.

Истог дана, од 18.00 часова на програму је Прво приградско позориште “Пулс театар“ Лазаревац са монодрамом “Е, не дам бре“ у којој игра Маја Софронијевић.

Увече, од 20.00 часова публици ће се представити “Дис театар младих“ из Бањалуке са представом “Ја /о/ мени“, режија Велимир Тече, а играју Мина Лазаревић и Срђан Ивановић.

Након тога је предвиђена додјела награда и свечано затварање Фестивала.

Све представе и монодраме се играју у сали Културног центра Источно Ново Сарајево.