latinica  ћирилица
07/12/2023 |  08:34 ⇒ 11:06 | Аутор: РТРС

Жупљанин: Пред Судом БиХ није реално очекивати поштено суђење (ВИДЕО)

Предсједник Организације старјешина Војске Републике Српске Слободан Жупљанин рекао је да је Суд БиХ имао прилику да прихватањем захтјева за премјештање поступка против предсједника Републике Српске Милорада Додика и в.д. директора Службеног гласника Милоша Лукића, покаже да вјерује у независно правосуђе у БиХ.
Слободан Жупљанин - Фото: РТРС
Слободан ЖупљанинФото: РТРС

Жупљанин је рекао да је Основни суд у Бањалуци способан да обезбиједи независно суђење, али да је Суд БиХ, одбијањем захтјева одбране, потврдио да није ријеч о правном већ политичком поступку.

- Пред Судом БиХ није реално очекивати поштено суђење. Ово је била прилика да се овај суд извуче од свих притисака и уступи предмет Суду у Бањалуци који је способан да води праведно суђење и преведе га у чисти правни поступак - истакао је Жупљанин.

Он је нагласио да је поступак против Додика и Лукића политички монтиран и да је ово суђење БиХ које ће донијети много проблема свима у БиХ.

- Овдје се ради о суђењу институцијама Републике Српске, а не о грађанском суђењу - рекао је Жупљанин.

Жупљанин је рекао да иза захтјева одбране за премјештање поступка у Бањалуку не стоји намјера одуговлачења.

Говорећи о јучерашњем инциденту у Суду БиХ, када је представница ОЕБС-а унијела телефон у судницу и снимала присутне, Жупљанин је рекао да се то не би могло десити без одобрења Суда, што је, како каже, још једна потврда да страни фактор врши снажан притисак на Суд.