latinica  ћирилица
07/12/2023 |  11:52 ⇒ 13:00 | Аутор: СРНА

Обустављен стечај над Митрополијом загребачко-љубљанском

Трговачки суд у Загребу обуставио је стечај над Митрополијом загребачко-љубљанском Српске православне цркве.
Митрополија загребачко-љубљанска (Фото:Танјуг/СПЦ) -
Митрополија загребачко-љубљанска (Фото:Танјуг/СПЦ)

Суд је отказао рочиште заказано за 19. децембар на којем је требало да се одлучује о приједлогу за отварање стечаја, јавили су хрватски медији.

Приједлог за отварање стечаја поднијела је Финанцијска агенција, а у судској документацији није се наводио износ дуговања.

Према најновијим подацима Фине о блокади рачуна и новчаних средстава дужника од 5. децембра произлази да дужник више нема евидентираних неизвршених основа за плаћање.

Обустава стечаја услиједила је након што је за 19. децембар било заказано рочиште прије којег је и суд наредио митрополиту Кирилу да достави попис имовине и обавезе Митрополије.

Српска православна црква саопштила је недавно да је послије вишегодишњег суђења изгубила парницу у Хрватској, да је пресуда неправична, али да ће Црква, мада је пресуда неправична, тај износ платити.

СПЦ је у саопштењу подсјетила да је током ратних збивања деведесетих година прошлог вијека минама срушена резиденција митрополита загребачких, са музејском поставком и библиотеком, а да штета није надокнађена, али је пресуђено да Црква мора да Хрватској надокнади судске трошкове у износу од 100.000 евра.

Црква је, како је истакнуто у саопштењу, у међувремену, као добар домаћин, својим средствима до најмањег детаља обновила палату, која је и данас репрезентативни украс Загреба.

Митрополија је до 1991. године имала сједиште у Дежелићевој улици 4 у Загребу, које је минирано и зграда је срушена.

Црква је у судском спору тврдила да се радило о терористичком акту, али то суд није прихватио и досуђено је плаћање судских трошкова. Тако је Митрополија остала и без зграде и са дугом, који се вјероватно током времена повећавао због камата.

Митрополија загребачко-љубљанска уписана је у Регистар вјерских заједница 16. новембра 2004. године, са сједиштем у Загребу, у Илици 7/2.