latinica  ћирилица
07/12/2023 |  12:03 ⇒ 13:26 | Аутор: РТРС

Удружење пензионера: Поступак против Додика - противправни напад на институције Српске

Удружење пензионера Републике Српске истиче да поступак који се води против предсједника Републике Српске Милорада Додика и вршиоца дужности директора Службеног гласника Милоша Лукића представља противправни напад на институције Српске.
Удружење пензионера Републике Српске -
Удружење пензионера Републике Српске

- Удружење пензионера Републике Српске безрезевно даје подршку и стаје у одбрану Додика који је изабран вољом народа Српске на слободним и демократским изборима - саопштено је из овог удружења.

У саопштењу се напомиње да је Додик потписао указе о објави закона који је донијела Народна скупштина Републике Српске изабрана вољом народа на слободним и демократским изборима у складу са Уставом Српске, који је у потпуности усаглашен са Уставом БиХ, као анексом Дејтонског споразума.

Ово удружење наглашава да је недопустиво и преседан у међународном праву да један самозвани странац као колонијални управник доноси законе по којима Тужилаштво и Суд БиХ воде судски поступак не поштујући Устав БиХ и Дејтонски споразум и у монтираном поступку лажно оптужују Додика.

- Више стотина хиљада пензионера Републике Српске, заједно са свим грађанима, одлучно стају у одбрану Додика и Лукића, јер сматрамо да се такозване стране дипломате, противно одредбама Бечке конвенције о дипломатским односима у БиХ и Републици Српској које имају своју демократски изабрану законодавну и извршну власт, понашају као да је то њихова колонија из некадашњег средњег вијека -наводи се у саопштењу.

Пензионери у Српској сматрају да се Суд БиХ треба бавити много озбиљнијим темама, прије свега, процесуирањем бројних злочина над српским становништвом, и вјерују да ће налогодавци одустати од судског процеса или да ће се поступак завршити особађајућом пресудом.

Рочиште у предмету против Додика и Лукића јуче је одгођено пред Судом БиХ, након што је одбијен захтјев адвокатског тима одбране да овај предмет буде пребачен у надлежни суд у Бањалуци.

Одбрана је на ову одлуку најавила жалбу, а поступак ће бити настављен зависно од одлуке Апелационог вијећа.

Тужилаштво БиХ подигло је оптужницу против Додика и Лукића због непоштовања одлука Кристијана Шмита.