latinica  ћирилица
07/12/2023 |  12:29 ⇒ 18:10 | Аутор: РТРС

УКЦ Српске: Договорен наставак едукације љекара у УКЦ Љубљана (ВИДЕО)

Генерални директор Универзитетског клиничког центра Републике Српске Владо Ђајић рекао је да је данас договорен наставак едукација у престижној здравственој установи - УКЦ Љубљана, гдје се изводе врхунске операције, према европским и свјетским стандардима.
Доктори из Љубљане у УКЦ-у Српске - Фото: РТРС
Доктори из Љубљане у УКЦ-у СрпскеФото: РТРС

Угледни стручњаци из УКЦ Љубљана у посјети су УКЦ-у Српске гдје је за запослене организован једнодневни семинар из хепатопанкреасне хирургије који су држали Алеш Томажич о теми "Минимално инвазивна хирургија панкреаса" и Драган Станисављевић о теми "Трансплантација јетре - Успјешна метода лијечења коначног отказивања органа".

- Ови еминентни стручњаци едукују наш кадар у Љубљани, а данас су овдје са нама у нашој установи. Договорили смо наставак сарадње на обострану корист и задовољство. Наши љекари ће ићи на едукације у врхунску здравствену установу као што је УКЦ Љубљана, а такође љекари из Љубљане ће долазити у нашу установу и едуковати наше медицинске професионалце. Хвала и начелнику Клинике за општу и абдоминалну хирургију Алешу Томажичу за успостављање ове сарадње и за допринос унапређења здравственог система Републике Српске - рекао је Ђајић.

Томажич, који је први пут у Бањалуци, рекао је да сарадња траје већ неколико година и да су успостављене добре везе.

- Надам се да су љекари из УКЦ Републике Српске задовољни боравком у нашој установи јер смо им показали све што знамо. Поносни смо на чињеницу да смо у прилици да неког научимо нове вјештине и знања. У хирургији нема подјела и треба да сви међусобно сарађујемо и у будућности - рекао је Томажич.

Специјалиста абдоминалне хирургије из УКЦ-а Љубљана Драган Станисављевић рекао је да нема језичких баријера и да је љекарима из УКЦ-а Српске ближе да дођу У УКЦ Љубљана него да иду у Лондон или Беч.

- Успостављамо брзо пријатељске контакте, био сам више пута у Бањалуци, ваши љекари долазе програмирано из Бањалуке и имамо добру сарадњу и искуство. Мислим да ћемо овако и наставити, јер то је прави пут како се знање у медицини и хирургији преноси даље - рекао је Станисављевић.

Начелник Клинике за општу и абдоминалну хирургију у УКЦ-у Зоран Алексић је рекао да је задатак љекара овог центра да становништву обезбиједе најбољи могући тренутно доступан начин пружања здравстене заштите и лијечења.