latinica  ћирилица
07/12/2023 |  12:36 | Аутор: СРНА

Србин притворен на КиМ у лошем здравственом стању

Зоран Костић, који је у притвору од 20. септембра на Косову у Метохији због наводних ратних злочина, налази се у изузетно лошем здравственом стању, изјавио је његов адвокат Предраг Миљковић, кога је Канцеларија Владе Србије за Косово и Метохију унајмила да заступа Костића.
Затвор  (илустрација) -
Затвор (илустрација)

Миљковић је рекао да је дао судији комплетну медицинску документацију из које се види да је Костић већ 30 година кардиолошки пацијент, да болује од хипертензије и да има уграђен стент, наводећи да Костићево срце ради свега 30 одсто.

- Костић је у ноћи између 2. и 3. новембра у затвору имао неку врсту анксиозног или срчаног напада, нисам стручњак да би то оцијенио. Након тога му је урађен ЕКГ у затвору, али проблем је што њему никада резултати нису речени, о томе шта су радили и нико га не упућује на даље проширене тестове или лијечења - рекао је Миљковић за Косово онлајн.

Он је навео да се друга ситуација десила у уторак, 5. децембра, када је било саслушање у тужилаштву, те је прије саслушања поново доживио нешто попут срчаног напада.

- Видио сам то својим очима. Напрасно је почело да га гуши, да га стеже, пече у грудима. Дошла је хитна помоћ и одвели су га у клинички центар. Из клиничког центра након пар сати, како он каже, наложили су му да он мора да иде на тест коронографије, међутим колико знам вратили су га у притвор у Подујево - навео је Миљковић.

Он је навео да су о свему обавестили судију, тужиоца, Министарство здравља и департмент који се тиче затворских установа, Министарство правде, Корективну службу, Црвени крст, али да, међутим, нису нашили на разумијевање.

- Плашим се да уколико му се не дозволи лијечење у болници и тај неки преглед, проширени преглед или медицински третман, да ћемо се суочити са најгором посљедицом - упозорио је Миљковић.

Он је навео да су од судије затражили да се Костић упути у неку приватну болницу јер су му у Клиничком центру у Приштини радили нерелевантне прегледе и дискриминисали га, те су га пет часова држали везаних руку.

- Апелујем и молим све надлежне овим путем да се Зоран упути у неку од приватних болница, чије ће трошкове лијечења сносити породица како би избјегли евентуалне тешке посљедице или најгору могућу - поручио је Миљковић.