latinica  ћирилица
07/12/2023 |  13:08 ⇒ 14:49 | Аутор: СРНА

Тадић: Суђење Додику и Лукићу удар на суверентет БиХ

Правник Огњен Тадић изјавио је да је суђење предсједнику Републике Српске Милораду Додику и вршиоцу дужности директора Службеног гласника Милошу Лукићу крајње опасан преседан који удара у темеље начела суверености земаља и да такав став заступа стручна и научна јавност у региону.
Огњен Тадић - Фото: РТРС
Огњен ТадићФото: РТРС

Тадић је истакао да би осуђујућа пресуда Додику и Лукићу окренула наопако све оно што се учи о праву.

- Стручна и научна јавност из цијеле регије заузеле су став да је суђење Додику и Лукићу крајне опасан преседан који удара у темеље начела суверености земаља, грађанских права држављана у њиховој матичној земљи и Повеље УН - рекао је Срни Тадић.

Он је навео примјер да САД и Шведска не желе да изруче Турској припаднике ФЕТО и курдских организација који су држављани Турске због тога што сматрају да би били подвргнути политичком процесу, а да се од БиХ истовремено тражи да у политичком процесу суди сопственим држављанима ради непоштовања воље једног странца који се лажно представља као висок представник.

Колико је важна заштита тог правног принципа, нагласио је Тадић, најбоље говори чињеница да Шведска не жели да га прекрши ни по цијену да не уђе у НАТО у тренутку када сматра да има пријатњу од руске инвазије.

- Па нека се неко и у БиХ запита шта се то ради на Суду БиХ - поручио је Тадић.

Тадић је напоменуо да је можда у почетку овог политичког процеса било сумњи у искреност поруке Републике Српске да жели да заштити Дејтонски мировни споразум од кршења, уставни поредак БиХ и РепубликеСрпске од напада, јавну имовину од отимања и Уставни суд БиХ од злоупотреба, али да је сваким даном све јасније да је то потпуно искрена порука.

Рочиште у предмету против предсједника Републике Српске Милорада Додика и вршиоца дужности директора Службеног гласника Милоша Лукића јуче је одгођено пред Судом БиХ, након што је одбијен захтјев адвокатског тима одбране да овај предмет буде пребачен у надлежни суд у Бањалуци.

Одбрана је на ову одлуку најавила жалбу, а поступак ће бити настављен зависно од одлуке Апелационог вијећа.

Тужилаштво БиХ подигло је оптужницу против Додика и Лукића због непоштовања одлука Кристијана Шмита.