latinica  ћирилица
07/12/2023 |  13:14 ⇒ 13:14 | Аутор: СРНА

Мазалица: Законом о имунитету заштитити све у законодавном процесу Српске

Посланик СНСД-а у Народној скупштини Републике Српске Срђан Мазалица изјавио је да је доношење закона о имунитету неопходно, јер би се њиме, у ситуацији када се суди предсједнику Српске Милораду Додику и вршиоцу дужности директора Службеног гласника Милошу Лукићу због обављања уставних овлаштења, заштитио интегритет законодавног процеса и уставноправни поредак Српске.
Срђан Мазалица - Фото: РТРС
Срђан МазалицаФото: РТРС

Мазалица је истакао да је тај судски процес удар на Републику Српску, јер да постоји само жеља да Додик и Лукић заврше у затвору, онда би им измислили неко друго кривично дјело, а не оно које се односи на вршење њихових уставних овлаштења.

- Ако су вршећи уставна овлаштења наводно починили кривично дјело, то је директан напад на Републику Српску. Ако буду оптужени и осуђени за такво кривично дјело, онда је Република Српска угрожена у смислу уставноправног поретка. Зато нас заштита уставноправног поретка обавезује да у овом случају заштитимо и Додика и Лукића од Суда БиХ и Кристијана Шмита - истакао је Мазалица.

Мазалица не вјерује у интегритет и ауторитет Суда БиХ, те сматра да у поступку који се води против Додика и Лукића треба показати да је право на страни Републике Српске.

- У Народној скупштини требамо донијети закон о имунитету којим ћемо ретроактивно дати имунитет свима који су у законодавном процесу, укључујући предсједника Српске и вршиоца дужности директора `Службеног гласника`. Штитећи њих, јер су нападнуте њихове функције, а не они као појединци, штитимо уставноправни поредак Републике Српске зато што је угрожен интегритет законодавног процеса у Српској - нагласио је Мазалица за Срну.

Он је констатовао да Суд БиХ и Шмит са наметнутим законом производе правни хаос у БиХ, која се враћа у средњи вијек у смислу политичких, правних и демократских стандарда.

- Чак и извјештај Европске комисије не помиње тај закон, као да га се стиди. Поједини стручњаци и експерти су говорили да БиХ због тог закона треба избацити из Савјета Европе - закључио је Мазалица.