latinica  ћирилица
07/12/2023 |  14:09 ⇒ 14:24 | Аутор: СРНА

Радановић: На подручју Озрена у ФБиХ за пет година нестало петоро Срба

Предсједник Одбора за заштиту права Срба у Федерацији БиХ Ђорђе Радановић изјавио је Срни да је напад на српску повратницу Љепосаву Петковић из Возуће, само један у низу, који свједоче о тешком положају српских повратника на простору ФБиХ, те напоменуо да је у посљедњих пет година на подручју Озрена нестало пет Срба.
Ђорђе Радановић - Фото: СРНА
Ђорђе РадановићФото: СРНА

- Нестало је пет Срба на подручју Лукавца, Завидовића и Маглаја. Очигледно да тамо постоје неке структуре које на перфидан начин плаше Србе, јер смо имали велики број Срба који је хтио да напусти то подручју, а неки су и отишли. Ту никада нису живјели муслимани ни Хрвати, то је српска земља. На овај начин се жели уклонити српско становништво са подручја Озрена - истакао је Радановић.

Он је додао да је подручје Озрена, које је до 1995. године било у саставу Републике Српске, било на удару муџахедина који су, како каже, очигледно, донијели ту свој начин вјеровања у ислам.

Радановић је подсјетио да никада није пронађена Јованка Ђурић /89/ из озренског села Тумаре у федералној општини Лукавац чији је нестанак пријављен 30. јула, као ни ко је у августу напао педесетогодишњу Радмилу Симић из овог мјеста, која је пронађена везана и нага крај своје породичне куће.

Он је указао да је федерална полиција саопштила неколико дана послије овог напада на Симићеву, да је нападач ухапшен.

- Међутим, никада се није открило ко је нападач, које је националности, одакле је, да ли је затражен и одређен његов притвор, је ли покренут кривични поступак и слично. Имам оправдану сумњу да тај човјек није никада ни ухапшен, само да је отишла вијест у јавност да јесте, како би се та тема скинула са федералних полицијских органа - каже Радановић.

Он је позвао федералног министра унутрашњих послова Раму Исака да каже ко је лице које је напало српкињу на Озрену у августу, да ли је покренут кривични поступак против тог лица, шта је полиција урадила по том питању и гдје се то лице сада налази.

Четири српске повратничке породице напустиле су Тумаре из страха за личну безбједност након напада на Симићеву, те неуспјеле потраге за Ђурићевом.

Прије двије године нестао је Србин повратник у насеље Комари, мјесна заједница Милино Село, а прошле године Васкрсије Тубић из Доње Бријеснице код Лукавца.

Српска повратница у Стошници код Возуће у Федерацији БиХ Љепосава Петковић /77/ претучена је ноћас у породичној кући након што су јој два лица сјекиром провалила у кућу и пријетили да ће је убити.