latinica  ћирилица
07/12/2023 |  14:59 ⇒ 15:18 | Аутор: СРНА

Шпирић: Eвропска унија да, превара не

Замјеник предсједавајућег Дома народа Парламентарне скупштине БиХ Никола Шпирић рекао је да бошњачки политичари желе европски пут БиХ без Републике Српске или са што мање Српске, што се никада не може десити.
Никола Шпирић - Фото: РТРС
Никола ШпирићФото: РТРС

Он је додао да Република Српска, њене институције и истакнути појединци јесу опредијељени за европски пут БиХ, али који подразумијева да Српска буде цијењена и уважавана у складу са Уставом и Дејтоном.

Шпирић је нагласио да је то показао и посљедњи састанак у Бриселу, који је одисао оптимизмом и гдје су се политичари из Сарајева заклињали за европски пут БиХ, а само неколико часова након тога на телефонској сједници Савјета министара оборили споразум између БиХ и Европске агенције за граничну и обалску стражу.

- Ту долазимо до кључног проблема, ми кажемо Европска унија да, али превара не - нагласио је Шпирић.

Према његовим ријечима, ако БиХ жели бити чланица ЕУ, не смије бити навођена земља, гдје ће представници Бошњачког народа бити трансмисија из различитих међународних адреса.

- То нам није гаранција европског пута и зато не знам по који пут позивам да се оствари суштински и истински дијалог о свим отвореним питањима у БиХ, који неће бити лаган, биће мукотрпан али сам сигуран да ћемо доћи до минималног заједничког садржиоца који убрзава европски пут БиХ - казао је Шпирић.

Он је додао да унутар бошњачке политичке елите постоји консензус, без обзира ко је власт а ко је опозиција, који подразумијева што мање Републике Српске, наводећи да су свјесни да се у ЕУ не може без Српске.

- Ми мислимо да Републике Српске треба да буде толико колико је има у складу са Уставом и Дејтонским мировним споразумом - рекао је он.

Шпирић наводи и да због тога нико из Српске не пристаје на преваре и подвале, наводећи да је из тог разлога отворен и судски процес против предсједника Републике Српске Милорада Додика, који у име институција и у складу са Уставом брани позицију Републике Српске.

- Милорад Додик као предсједник Републике Српске се бави политиком, а њима се дешава политика и то је огромна разлика на шта упозоравају и интелектуалци из политичког Сарајева - навео је Шпирић.

Према његовим ријечима Република Српска, њени грађани и политичке партије су препознале замку у којој бошњачка политичка елита неће отворено да разговара, истичући да политичари у БиХ морају разговарати између себе, а не преко међународних посредника.

- Морамо изаћи из те дозе политичког аутизма, БиХ мора доћи до суверености да би они који су на изборима побиједили, креирају и проводе политике. Хоћемо да разговарамо лицем у лице о изазовима, а бошњачка политичка елита није спремна за то - истакао је он.

Говорећи о бошњачком политичком тијелу, Шпирић је навео да они не желе да граде рјешење, већ чекају да га неко други унесе у БиХ, те да се у томе види разлика између суверене политике коју води предсједник Републике Српске Милорад Додик и бошњачке политике која чека да неко издиктира рјеешење.

- Ово вријеме треба бити вријеме трежњења, џаба политички процеси, могу да суде Србима колективно, али не постоји институција и појединац из Републике Српске који није за европски пут, али гдје ће Република Српска бити уважена и виђена у складу са Уставом и Дејтоном, ништа више - закључио је Шпирић за Срну.