latinica  ћирилица
07/12/2023 |  16:21 ⇒ 16:21 | Аутор: СРНА

Кениг: На БиХ је да донесе одлуку о саставу преговарачког тима

БиХ је тренутно једина земља Балкана без потписаног статусног споразума са Фронтексом и на БиХ је да донесе одлуку о релевантном саставу преговарачког тима, рекао је портпарол Делегације ЕУ у БиХ Фердинанд Кениг.
ЕУ - Фото: РТРС
ЕУФото: РТРС

- Изражавамо жаљење због неусвајања нацрта одлуке о именовању преговарачког тима БиХ за Статусни споразум са Фронтексом на посљедњој сједници Савјета министара, те охрабрујемо надлежне да што прије приступе усвајању одлуке без било каквих даљих одгађања - нагласио је Кениг.

Он је навео да би статусни споразум омогућио Фронтексу да распореди тимове за управљање границама, дуж граница БиХ са ЕУ и другим сусједима, те напоменуо да је сарадња у управљању границама у интересу и ЕУ и БиХ у контексту континуираног миграторног притиска на Балкану.

- Европска комисија је у јануару позвала БиХ да започне преговоре о статусном споразуму са Фронтексом - подсјетио је Кениг.

Истакао је да је Министарство безбједности у Савјету министара примило модел статусног споразума, а прикупљена су и мишљења надлежних ентитетских и органа на нивоу БиХ.

- Иницијатива би требала укључивати именовање главног преговарача и преговарачког тима који ће преговарати о коначним оквирима Статусног споразума - рекао је Кениг.

Додао је да је Комисија препоручила отварање приступних преговора са БиХ под условом да се постигне неопходан степен усклађености са критеријумима за чланство.

- Домаће власти би требале искористити ову понуду и искористити прилику да постигну напредак на европском путу - поручио је Кениг за Срну.

Министар безбједности у Савјету министара Ненад Нешић изјавио је раније Срни да бошњачки министри нису гласали о споразуму за преговоре са Фронтексом, тако да од преговора са овом агенцијом до даљег нема ништа.

Он је објаснио да су српски и хрватски министри већ раније гласали за споразум, док бошњачки, који су тражили одгађање гласања ради додатних консултација, нису искористили могућност да се изјасне о споразуму, те је сједница Савјета министара закључена без њиховог изјашњења.

Нешић је навео да бошњачки министри траже да се измијени члан споразума тако да ентитети, умјесто сагласности, дају мишљење.