latinica  ћирилица
07/12/2023 |  16:45 ⇒ 16:51 | Аутор: РТРС

Нешић: Преговарачки тим са Фронтексом остаје у истом саставу

Тим за преговоре са Фронтексом и даље ће чинити представници истих институција, изјавио је данас министар безбједности у Савјету министара Ненад Нешић и додао да је очигледно да бошњачким представницима не одговара европски пут БиХ.
Ненад Нешић - Фото: РТРС
Ненад НешићФото: РТРС

Нешић је навео да је јасно да бошњачким представницима не одговара европски пут, иако се у њега заклињу, али да сваку прилику вјешто користе да оптуже Србе да тај пут успоравају.

Нешић је додао да се из рада Савјета министара може видјети да је Министарство безбједности, на чијем је челу Србин, највише урадило на европском путу БиХ.

Говорећи о преговору са Европском агенцијом за граничну и обалску стражу Нешић је рекао да су "за" доношење текста оквира за преговоре били сви чланови тима за преговоре, а да о неозбиљности оних који имају примједбе говори и то да ово министарство до данас није добило ниједан званичан акт шта је неприхватљиво.

Нешић је навео да министар иностраних послова у Савјету министара Елмедин Конаковић жели да прошири преговарачки тим додавањем институције која не може бити у том тиму, те да од тога нема ништа.

- Институције које данас чине преговарачки тим ће и даље бити његов дио - истакао је Нешић и додао да је то само први корак, јер тим испреговара услове са Фронтексом.

Говорећи о позицији министарства унутрашњих послова Републике Српске и кантона у Федерацији БиХ у оквиру преговора са Фронтексом, Нешић је рекао да се они не могу искључити, као и сарадња са Граничном полицијом и припадницима Фронтекса.

- Овдје неко хоће да замијени тезе и направи проблем гдје га нема. Нико не одузима надлежност Граничној полицији, она је то што јесте и зна се шта је њена надлежност - нагласио је Нешић.

Када је ријеч о Закону о спречавању прања новца, Нешић је изразио наду да ће доћи на дневни ред Савјета министара већ ове године, а да ће наредне седмице иницирати састанак на којем ће се ријешити ситне недоумице које су остале у оквиру овог законског приједлога.

Одговарајући на питање о Закону о Уставном суду, Нешић је нагласио да је главни реметилачки фактор и неко ко угрожава безбједност Бих управо тренутни сазив Уставног суда, гдје сједе три странца, гдје нема представника српског народа, а одлуке се доносе прегласавањем.

- У овом тренутку Уставни суд би требало да буде приоритет свих нас у БиХ и желио бих да се сви ми залажемо да у Уставном суду сједе искључиво грађани БиХ - навео је Нешић.

Говорећи о позиву министра финансија и трезора у Савјету министара Срђана Амиџића буџетским корисницима да умање захтјеве, Нешић је рекао да је његово министарство послало захтјев за буџет за наредну годину, те да се чека да Амиџић изјасни о томе.