latinica  ћирилица
07/12/2023 |  17:43 ⇒ 19:57 | Аутор: СРНА

Кошарац: Република Српска не одустаје од закона о Уставном суду

Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац изјавио је да радна група која треба да припреми одређени сет закона из области правосуђа треба да питање закона о Уставном суду третира много брже и да текст закона достави Савјету министара.
Сташа Кошарац - Фото: Уступљена фотографија
Сташа КошарацФото: Уступљена фотографија

Кошарац је навео да од радне групе за правосуђе очекује да Савјету министара понуди текст закона, како би он кроз парламентарну процедуру био усвојен.

- Став политичких субјеката из Републике Српске јесте - 14 кључних приоритета у пакету, укључујући доношење закона о Уставном суду БиХ и престанку мандата страних судија. То је питање на којем ћемо радити и од којег не одустајемо - нагласио је Кошарац.

Он је истакао да је на данашњој сједници Савјета министара реаговао на програм рада Министарства правде у којем није било назначено да је у плану за наредну годину доношење закона о Уставном суду.

- Наш став је јасан, закон /о Уставном суду/ мора да буде дио програма рада Министарства правде и од тога нећемо одустати - истакао је Кошарац.

Говорећи о данашњој сједници Савјета министара, Кошарац је навео да је донесена одлука о избору комисије која ће спровести процедуру избора чланова Комисије за концесије, наводећи да Комисија за концесије, према његовом мишљењу, не треба да постоји.

- Нема своју сврху, много средстава се троши за њен рад, а нема никакву основу. Имамо закон који је на снази и зато вјерујем да ће одређене посланичке групе у наредном периоду покренути измјене неких закона који би дефинисали питање функционисања и рада Комисије за концесије - рекао је Кошарац након сједнице Савјета министара.

Према његовим ријечима, на данашњој сједници донесена је и одлука о квалитету нафте и течних нафтних горива којом се уређује тржиште нафтних деривата у БиХ, а доношењем ове одлуке имплементиран је Други енергетски пакет, као обавеза коју је БиХ имала од Европске енергетске заједнице.

Кошарац је појаснио да је БиХ због недоношења ове одлуке имала одређене санкције Европске енергетске заједнице, те најавио да ће са Секретаријатом Европске енергетске заједнице то питање бити ријешено с обзиром на то да је у самој фази предлагања одлуке Европска енергетска заједница дала зелено свјетло на њен садржај.

- На овај начин ћемо промијенити стандарде из 2018. године и имаћемо рестриктивнију контролу увоза нафтних деривата. У наредних 90 дана донијећемо правилник о маркирању нафте и нафтних течних деривата - навео је Кошарац.

Доношењем ове одлуке, БиХ је ближе и чланству у Свјетској трговинској организацији, а Кошарац је за наредну седмицу најавио разговор са сталним представником Словеније у овој организацији, која је предсједавајућа групе за преговоре о чланству БиХ у овој организацији.

Кошарац је рекао да га радује чињеница да БиХ није уводила санкције Русији, те за наредну седмицу најавио састанак са амбасадором Русије у БиХ Игором Калабуховом на којем ће бити разговарано о тарифним ознакама.

- Од 3.280 тарифних ознака које су биле предмет разговора са Русијом, данас смо то свели на 26 или 28 из домена робе и услуга и вјерујем да ћемо у наредном периоду отворити то питање на начин да руска делегација дође овдје или да ми одемо тамо - додао је Кошарац.