latinica  ћирилица
07/12/2023 |  18:01 ⇒ 20:03 | Аутор: РТРС

Шмит упорно покушава да докаже легитимитет који нема; Прилику ће имати као свједок у Суду БиХ (ВИДЕО)

Кристијан Шмит упорно покушава да докаже легитимитет који нема. Ускоро ће имати прилику да то уради пред судом. У процесу против предсједника Милорада Додика позваће га за свједока да објасни којим је то процедурама и резолуцијом именован и потврђен. То је за нашу телевизију рекао правни савјетник одбране Анто Нобило.
Суд и Тужилаштво БиХ - Фото: ZIPAPHOTO/Borislav Zdrinja
Суд и Тужилаштво БиХФото: ZIPAPHOTO/Borislav Zdrinja

 А Шмит, за све што није добро у БиХ, наставља да оптужује Републику Српску. Пријетње неће застрашити никога и само су потврда да је све што Српска ради исправно, одговорио је предсједник Додик.

Случајно или не, истог дана када је пред недејтонским правосуђем суђено предсједнику Милораду Додику, синхронизовани напад на Српску и из Савјета за провођење мира. По већ излизаној матрици за све лоше у БиХ оптужују владајућу коалицију предвођену СНСД-ом и позивају на политичку изолацију Додика. Наводна сецесионистичка реторика, подривање уставног поретка, за ПИК су гријеси Српске. У оптужбама им се, наравно, придружио и нелегитимни Шмит, али нико ни ријеч о томе да управо Нијемац крши Устав. Како и којом процедуром је именован и потврђен, Шмит ће морати да објасни и то на суду.

- Позваћемо га на суд, ако не дође биће приведен - рекао је Нобило.

Шмит ће на суду морати да објасни много тога, каже предсједник Додик. Шмитова очекивања да ће Додик тражити да се састане са њим у замјену ослобађања од судског процеса, предсједник Српске оцјењује као лудост. Сматра да ће се управо кроз овај судски процес видјети све чињенице.

- Пријетње које су јуче дошле из ОХР-а и то од нелегалног странца неће застрашити никога у Републици Српској и само нам показују да је све што смо урадили исправно. Нико у Српској неће ићи против Устава и против закона. ПИК може да договара шта хоће, Шмит ће на Суду морати објаснити многе ствари. Пријетњама мојом политичком изолацијом не може сакрити да нема потврду именовања и да га пред судом јавности не може заштитити ни Америка - истакао је Додик.

Док Шмит оптужује и пријети Српској, никако да објасни ко га је именовао, а ко његов мандат потврдио.

- Питање није да ли је мене неко потврдио или није, ја сам на исправан начин именован од ПИК-а - сматра Шмит.

Шмит или стварно не зна да објасни или се прави немушт и не познаје Устав. Али то би требало да научи за двије године колико је у БиХ. Наравоученије: ПИК именује, а Савјет безбједности потврђује високог представника. Ако према Шмиту, не треба потврда Савјета безбјдености, зашто онда овој међународној институцији подноси извјештај. Да је Нијемац без легитимитета и да је вријеме да оде, све више је оних који сматрају да ОХР у БиХ не доводи до рјешења, већ компликује ситуацију и руши Устав.

И док власт у Српској Шмит критикује, неке организације хвали. Међу њима и Транспаренси интрнешнал. Похвале нису узвраћене.

- Канцеларија високог предтавника је требало да буде затворена јуче. ОХР је дио проблема - изјавио је предсједник УО Транспаренси интрнешнала Срђан Благовчанин.

Похвалио је Шмит и неке опозиционаре из Српске. За многе није изненађење да је наклоњен Јелени Тривић.

- Имао сам доста интензивне разговоре са три представника, Јеленом Тривић, Славеном Рагужем, као и са представницима Транспаренсија - изјавио је Шмит.

Да је разговарала са нелегитимним Шмитом и то о изборима Тривићева је потврдила за федералне медије. То су коментарисали и њене дојучерашње опозиционе колеге.

- Не знам тај потез Тривићеве. То питајте њу. Ми смо рекли да високог представника нема - рекао је Миланко Михајлица из ПДП-а.

Док бивша ПДП-ова кандидаткиња на изборима добија похвале у ОХР-у, они би да заустављају страни интервенционизам, каже предсједник Додик. Пита да ли је то коначан став ПДП-а. Ако јесте, онда нека патриотизам покажу у институцијама Српске, а не када се доносе значајне одлуке да бјеже из Народне скупштине!