latinica  ћирилица
07/12/2023 |  18:24 ⇒ 22:38 | Аутор: РТРС

Још један напад на српске повратнике; Да ли ће сада реаговати федерална власт и стране амбасаде? (ВИДЕО)

Седамдесетседмогодишња Љепосава Петковић, српска повратница у Стошници код Возуће у Федерацији претучена је синоћ у породичној кући. Два лица сјекиром су провалила у кућу и пријетећи да ће је убити тражили новац. Ово је трећи напад на Љепосаву. И није једина. Проваљено је и у кућу других Срба, њених комшија.
Љепосава Петковић - Фото: РТРС
Љепосава ПетковићФото: РТРС

Из полиције Зеничко-добојског кантона тврде да напад није национално мотивисан, а из Српске осуде. Нови напади још један је притисак на српске повратнике да оду са својих вјековних огњишта.

Таман када је заспала- сан јој је прекинула лупњава. Српска повратница Љепосава Петковић, у страху од ранијих напада, изашла је из собе и затекла двојицу нападача.

Ово је трећи напад на Љепосаву која је због подлива на глави и посљедице ударца прегледана у Кантоналној болници у Зеници . Претпрпљени страх је више, каже боли од задобијених модрица. Да су српски повратници циљана мета говори јучерашњи напад и на њене комшије. Дујко и Василија Благојевић, вративши се из Прњавора затекли су разваљена врата. Све је, кажу било испретурано али нису ништа однијели. Ово није први напад ни на Благојевиће.

- Јесте ми обијало још једном кућу. И мене су напали. Али сам се одбранио. Полиција је направила записник. Никад ме нису позвали - рекао је српски повратник у Стошницу код Возуће ФБиХ Дује Благојевић.

Српски повратници одавно у ФБиХ нису сигурни. Постали су статистичка грешка. У Возућој нема српске куће која није обијена и ово је прелило чашу, кажу представници повратника у Возућу.

- Ово је покушај - биће убиство. Не осјећам се сигурно. Има девет жена које живе саме. Жене се успаничиле. И ја сам - истакао је предсједник Удружења "Повратак у Возућу" Богољуб Станковић.

- Сад је обијена и још премлаћена. Докле више. Шта треба да се догоди да се прекине са тим да буду безбједни у ФБиХ - навео предсједник Завичајног удружења Завидовићана Зоран Благојевић.

Полиција је на трагу нападачима и они би требали ускоро бити ухапшени, тврди федерални министар полиције Рамо Исак. У полицији зеничко добојског кантона кажу да напад није национално мотивисан.

- Овај напад није национално мотивисан. Ради се о класичном кривичном дјелу разбојништва гдје су починиоци намјеравали остварити имовинску корист - рекао је портпарол Управе полиције ЗДК Самир Валентин.

Да се напад десио на повратнике у Републици Српској сви би се дигли, поручује министар безбједности у Савјету министара Ненад Нешић. Напад је осудио и позвао надлежне да што прије казне нападаче.

- Очекујем од надлежних да осуде нападаче, да га санкционишу. Осуђујем напад. Позивам институције да одраде свој сио посла. Тражим повећање безбјесноти око српских повратника. И позивам бошњачке политичаре да спусте тензије - истакао је Нешић.

Српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић позвала је надлежне институције да починиоце у најскоријем року приведу правди и Петковићевој коначно обезбиједе миран и сигуран живот.

- Овај напад само је један у низу доказа који свједоче о тешком положају српских повратника на простору Федерације БиХ. Безбједност старице је у континуитету угрожена, због чега је неопходно хитно реаговање свих надлежних институција - навела је Цвијановићева.

И даље нема одговара на питање гдје се налази осамдесетдеветогодишња Јованка Ђурић из озренског села Тумаре у федералној општини Лукавац чији је нестанак пријављен 30. Јула. Не зна се ни ко је у августу напао педесетогодишњу Радмилу Симић из овог мјеста, која је пронађена свезана и нага крај своје породичне куће. Четири српске повратничке породице напустиле су Тумаре из страха за личну безбједност.