latinica  ћирилица
07/12/2023 |  18:39 ⇒ 20:09 | Аутор: РТРС

Гради се нова топлана у Палама: Пројекат вриједан скоро десет милиона евра (ВИДЕО)

Измјешатање постојеће и изградња нове топлане за општину Пале једно је од најважнијих питања. Процјена је да ће пројекат коштати око десет милиона евра, а допринијеће ширењу дистрибутивне мреже и даљем унапређењу Пала чије је опредјељење – екологија, туризам, угоститељство.
Локација за нову Топлану у Палама - Фото: РТРС
Локација за нову Топлану у ПаламаФото: РТРС

У постојећем, дотрајалом постројењу паљанске топлане, којим се тренутно загријава око 60.000 квадратних метара стамбеног и пословног простора, без могућности прикључења нових корисника, из године у годину ситуација је све тежа.

- Када пођемо од саме депоније, односно подлоге на коју лагерујемо енергент, преко котла са јако ниским степеном корисног дејства и дистрибутивне мреже која је у јако лошем стању, гдје имамо озбиљне губитке, па до тешке финансијске ситуације - рекао је Борис Гојковић, в.д. директора Градске топлане Пале.

Нова топлана, која би имала два котла од по десет мегавата, један на биомасу, а други на плин, градиће се на новој локацији до које је општина, извојивши два милиона марака властитих средстава, већ изградила топловод.

- Студија изводљивости је показала да овај пројекат у пакету треба да кошта негдје око десет милиона евра, али комплет, заокружен са свим, постројењем за мљевење, камионима, дробилицама и грађевинским објектом. У поменутим средствима три милиона евра се обезбјеђује кроз грант од швајцарске владе - појаснио је Бошко Југовић, начелник општине Пале.

За седам милиона евра кредитних средстава у току су процедуре и преговори са Европском банком за обнову и развој, а српски министри у Савјету министара су јасним ставом спријечили покушај федералне блокаде овог пројекта.

- Нема оправдања заустављати било какав инфраструктурни пројекат, али очигледно смо заробљени неким политичким мотивима једног дијела структуре која долази из Федерације. Формиран је преговарачки тим који ће даље наставити да преговара кад је у питању изградња нове топлане, оно што посебно говори о томе да Пале имају визију - истакао је Сташа Кошарац, министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара

Енергија из биомасе је најјефтинија, а Пале ће овај енергент задржати.

- На овакав начин се постиже енергетска сувереност. Општину Пале неће интересовати каква су кретања цијене енергената, јер имају властити енергент - навео је Срђан Амиџић, министар финансија у Савјету министара.

Осим немјерљивог значаја са еколошког аспекта, измјештање и изградња нове топлане у Палама свакако ће допринијети много квалитетнијој испоруци топлотне енергије.