latinica  ћирилица
07/12/2023 |  18:43 ⇒ 18:47 | Аутор: РТРС

Усвојити неколико реформских закона и отворити преговоре о чланству у ЕУ

Шеф Делегације ЕУ у БиХ Јохан Сатлер поручио је данас у Сарајеву члановима колегијума оба дома Парламентарне скупштине БиХ да би БиХ у наредних неколико мјесеци требала да искористи прилику, усвоји неколико реформских закона и припреми се за одлуку о отварању преговора о пуноправном чланству у ЕУ.
Заједнички колегијум ПС БиХ и Делегације ЕУ - Фото: Уступљена фотографија
Заједнички колегијум ПС БиХ и Делегације ЕУФото: Уступљена фотографија

Сатлер је током састанка са члановима колегијума представио овогодишњи Извјештај Европске комисије о БиХ у којем је дата препорука за отварање приступних преговора са БиХ након постизања потребног степена усклађености са критеријумима за чланство, саопштено је из парламента БиХ.

Оцјењујући Извјештај Европске комисије као добар, свеобухватан и уравнотежен приказ ситуације у БиХ, Сатлер је посебно истакао напредак који је постигнут у институцијама БиХ усвајањем пакета реформских закона, те усклађивањем спољне и безбједносне политике са политиком ЕУ.

Говорећи о постигнутом напретку, који је препознат у Извјештају, Сатлер је захвалио руководству оба дома парламента за директан допринос у успостављању и активирању Парламентарног одбора за стабилизацију и придруживање између Парламентарне скупштине БиХ и Европског парламента, чиме је испуњен један од 14 приоритета Европске комисије.

Сатлер говорио је и о средствима из Плана раста ЕУ за земље Балкана, истичући да је БиХ већ доставила План реформи чије би испуњавање омогућило повлачење средстава из овог плана, изражавајући жељу да БиХ повуче милијарду евра, што би значајно допринијело снажнијем економском расту земље.

Састанку су присуствовали предсједавајући Дома народа Кемал Адемовић, замјеник Никола Шпирић, док је другог замјеника, Драгана Човића, представљала предсједавајућа Клуба хрватског народа Марина Пендеш, а присутни су били и предсједавајући Представничког дома Маринко Чавара са замјеницима Небојшом Радмановићем и Денисом Звиздићем.

Чланови колегијума оба дома захвалили су Сатлеру за ангажман Делегације ЕУ у БиХ и допринос даљем кретању БиХ на европском путу.

Они су у излагањима истакли да би одлука о отварању преговора представљала снажан подстрек за све институције и грађане БиХ, те нагласили потребу да се, у чешћим разговорима са званичницима ЕУ, заједно ради на постизању консензуса унутар земаља чланица ЕУ око наставка процеса проширења на земље Балкана.

Износећи импресије са Другог политичког форума на високом нивоу између ЕУ и БиХ, који је у уторак, 5. децембра, одржан у Бриселу, највиши званичници парламента БиХ рекли су да постоји расположење да до марта буде направљен кредибилан искорак с циљем отварања приступних преговора о чланству БиХ у ЕУ.

- Они су истакли да како би заустављање европског пута БиХ имало негативне ефекте на расположење грађана БиХ, те отворило простор за утицаје других у земљама Балкана - наведено је у саопштењу.

Чланови руководства оба дома парламента БиХ су, изражавајући увјерење да БиХ и Балкан, како је речено, представљају унутрашње двориште ЕУ и да неће остати у европској чекаоници, апеловали на позитиван и уравнотежен приступ свих чланица ЕУ у вези са наставком процеса проширења и даљим кретањем БиХ на путу ка ЕУ.