latinica  ћирилица
07/12/2023 |  19:00 ⇒ 21:52 | Аутор: СРНА

Бубић: Додикова одбрана за Шмита има 112 питања

Одбрана у предмету који се пред Судом БиХ води против предсједника Републике Српске Милорада Додика и вршиоца дужности директора "Службеног гласника" Милоша Лукића за Кристијана Шмита за сада има 112 питања, изјавио је адвокат предсједника Српске Горан Бубић.
Горан Бубић - Фото: РТРС
Горан БубићФото: РТРС

Бубић је за "Н1" нагласио да Шмита не штити Бечка конвенција, те упитао ко му је дао агреман, будући да постоји само вербална нота Амбасаде Њемачке, непотписана.

- Има само печат јер нико разуман неће да стави потпис на ноту којом се обавјештава Министарство иностраних послова да он долази и то тако лукаво у вези са питањем обезбјеђења, а не у питањима именовања. Како га може штитити Бечка конвенција кад није службеник УН, а ни по Бечкој конвенцији о дипломатским односима? - упитао је Бубић.

Према његовим ријечима, Шмит и да има статус - нема имунитет од свједочења, али то треба да одобри поступајући суд.

- Зваћемо га јер га је у оптужницу довукло Тужилаштво БиХ. Невјероватно је да се у чињеничном опису оптужнице Кристијан Шмит, или високи представник, помиње 10 пута више него оптужени - рекао је Бубић.

Бубић је изразио наду да ће епилог овог процеса бити да ће предсједник Републике Српске бити ослобођен и да ће пред правосуђем БиХ бити процесуирани тужиоци, али и да ће Шмит некада бити процесуиран пред правосуђем Њемачке због лажног представљања.

Он је нагласио да би тужиоци требали да знају шта је извор права - да то не могу бити закључци непостојећег тијела, него међународни уговор, који не спомиње Савјет за спровођење мира и бонска овлаштења.

Бубић је упитао како се Тужилаштво позива на фалсификовану веб-страницу у којој се поздравља намјера Савјета за спровођење мира да високи представник умјесто тумача доноси обавезујуће одлуке?

- Према почетном тексту бонских овлаштења у односу на Предсједништво и на Савјет министара - никад нико није поменуо Парламентарну скупштину, ни бонска овлаштења, нити могућност да високи представник доноси законе. То је у неком преиоду додато као фалсификат на веб-страници ОХР-а. Сада се тужиоци позивају на веб-страницу као извор права - појаснио је Бубић.

Адвокат предсједника Српске је нагласио да је процес монтиран и да се то "види из авиона", истичући да би читаву ситуацију упоредио са пуцањем човјеку у леђа, конкретније пуцање у леђа цијелом народу.

- Имали смо изборе на којима су грађани Републике Српске изабрали Милорада Додика за предсједника. Сада се занемарују воља грађана и одребе Устава Републике Српске, које кажу да се предсједник може опозвати само на начин на који је изабран - рекао је Бубић.

Бубић је навео да је ријеч о монтираној политичкој оптужници, која је бесмислена по више основа, чак и када би се сматрало да високи представник може доносити законе и да је Шмит легитиман представник.

- Имате у три реда оптужнице потпун правни парадокс. У једном почетном реду се тврди да је Кристијан Шмит поништио та два спорна закона. То дословце стоји и наведени су и датуми. Ако Тужилаштво признаје легитимитет Шмита и капацитете високог представника да буде законодавац, што одбрана апсолутно оспорава, онда након одлука Шмита немамо законе. Они онда апсолутно не постоје, ако је то поништио - појаснио је Бубић.

Он је указао да, ако су поништени закони, то је нешто што правно не постоји.

- То су мртви закони, и можемо ли да их икаквим указима оживимо? Ако би то било тачно - ту нема кривичног дјела, а у најгорем случају можемо сматрати неким неподобним покушајем, зато што немамо законе - навео је Бубић, уз оцјену да оптужница не може егзистирати.

Бубић је истакао да одбрана сматра да постоји опција да би, као релевантни представници уговорних страна које су потписале Дејтонски мировни споразум, као свједоци могли да буду позвани предсједници Србије и Хрватске Александар Вучић и Зоран Милановић.

Он је напоменуо да је предлагање свједока процедура која укључује и контакт са њима, напомињући да обрана не жели да се предложени свједоци не одазивају.

Када је ријеч о правном основу да суђење буде премјештено у Бањалуку, Бубић је цитирао одребе закона према којем само за кривично дјело против интегритета БиХ није могуће процес пребацити на суд на чијем подручју је предузета радња извршења.