latinica  ћирилица
07/12/2023 |  20:06 ⇒ 20:06 | Аутор: СРНА

Чавић: Некоректна одлука о протесту Синдиката Електропривреде

Директор Електрокрајине Драган Чавић изјавио је да није коректна одлука Синдиката Електропривреде Републике Српске о протесту, те навео да мјесто за штрајк нису дистрибутивна предузећа, него Регулаторна комисија за енергетику, која је одредила овај фонд плата.
Драган Чавић - Фото: РТРС
Драган ЧавићФото: РТРС

Чавић је рекао да плате није могуће повећати без повећања цијене мрежарине, односно рачуна грађанима.

- Немогуће је да се повећају плате у току трајања тарифног поступка без повећања цијене мрежарине, односно без повећања рачуна за струју грађанима. Синдикат тражи да им се повећају плате, а то може једино повећањем рачуна за струју - појаснио је Чавић.

Он је напоменуо да повећање цијене рада када је ријеч о дистрибутивним предузећима не зависи од воље оператора дистрибутивног система /ОДС/, него од обима за плате које је одредила Регулаторна комисија за енергетику.

Према Чавићевим ријечима, тарифни поступак који је обављен прошле године, на снази је од 1. јануара ове године и на основу којег је утврђена цијена мрежарине - једини је приход из којег се финансирају дистрибутивна предузећа у Републици Српској. Он је појаснио да је регулатор у тој дистрибутивној мрежарини одредио фонд за плате за 30 одсто мањи него што су плате затечене у том тренутку, 1. јануара ове године.

- Ми смо цијеле године одржавали плате на истом нивоу, иако смо према одлуци регулатора требали већ 1. јануара смањити плате свим радницима ОДС-а за 30 одсто. Због тога је ова година била изузетно тешка за дистрибутивна предузећа и сви смо упали у проблем јер Регулаторна комисија није хтјела да прихвати обим плата који је био исплаћиван и то након реформе и реорганизације свих дистрибутивних предузећа - рекао је Чавић.

Он сматра да радници у "Електропривреди" имају знатно веће плате и остала примања у односу на запослене у другим областима, те оцијенио да захтјев за повећање плате није солидаран.

- Синдикални радници који желе да протестују против ставова дистрибутивних предузећа да нема могућности за повећања плата без повећања цијене рачуна грађанима, не требају да штрајкују пред дистрибутивним предузећима, већ пред Регулаторном комисијом за енергетику - поручио је Чавић за Срну.

Главни одбор Синдиката Електропривреде Републике Српске одржао је ванредну сједницу у Требињу на којој су донијели закључке да неће одустати од јединственог колективног уговора и најавили протест за 12. децембар.

Предсједник Одбора Синдиката ЕРС-а Кораљка Ковачевић Марков рекла је новинарима да ће протест бити одржан 12. децембра у 11.55 часова у Требињу, да ће учествовати синдикалне организације свих 11 предузећа, да је циљ да послодавац повуче једнострани отказ колективног уговора, те да се повећа цијена рада.