latinica  ћирилица
07/12/2023 |  21:22 | Аутор: Агенције

Еспер: Ако буде изабран за предсједника Трамп ће изаћи из НАТО-а

Бивши амерички предсједник Доналд Трамп повући ће америчку подршку Украјини ако буде изабран наредне године, што ће изазвати ланчану реакцију која ће водити распаду НАТО-а, рекао је његов бивши министар одбране Марк Еспер.
Марк Еспер (Фото: EPA/JEON HEON-KYUN/POOL / POOL) -
Марк Еспер (Фото: EPA/JEON HEON-KYUN/POOL / POOL)

У интервјуу за мрежу Ем-Ес-Ен-Би-Си он је рекао да ће у случају побједе Трампа једна од првих ствари догодити престанак давања помоћи Кијеву.

- Наравно, ако се то догоди цијела подршка Украјини у сукобу са Русијом ће се распасти - рекао је он.

Он је додао да би наредни потез Трампа био повлачење САД из НАТО, као и одређеног броја војника из чланица Алијансе.

- На крају то би довело до распада Алијансе - рекао је он.

Трамп је у више наврата рекао да ће окончати сукоб у Украјини у року од 24 часа уколико буде изабран.

Бивши предсједник је наговијестио да ће искористити војну помоћ као полугу да то постигне тако што ће прекинути доток оружја како би приморао Кијев за преговарачки сто.

Током свог предсједничког мандата, Трамп је критиковао европске чланице НАТО-а, оптужујући их да нису испуниле циљ блока да потроше два одсто бруто друштвеног производа на одбрану.

Према ријечима бившег савјетника за националну безбједност Џона Болтона, Трамп је био спреман да објави повлачење САД из Алијансе 2018. године, подсјећа "Раша тудеј".

Према извјештајима медија, Трамп је намјеравао да повуче војску из Авганистана, Ирака и Сирије истичући да не жели да амерички војници буду "свјетски полицајци".