latinica  ћирилица
07/12/2023 |  21:36 ⇒ 21:39 | Аутор: РТРС

Вишковић: Суђење Додику претвориће се у суђење Шмиту

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић сматра да би се суђење предсједнику Српске Милораду Додику пред Судом БиХ због наводног непоштовања одлука нелегалног високог представника у неком сљедећем кораку могло претворити у суђење Кристијану Шмиту.
Радован Вишковић - Фото: РТРС
Радован ВишковићФото: РТРС

Вишковић је навео да Додикова одбрана има право да у оквиру цијелог процеса и предмета позове Шмита као крунског свједока, што ће бити и урађено.

- Шмит ће се морати одазвати том позиву, иако би било добро да се не одазове. Сматрам да ће се све то претворити у суђење Шмиту, а не Додику као предсједнику Српске и Милошу Лукићу као руководиоцу Службеног гласника - рекао је Вишковић и изразио наду да ће у цијелом процесу људи из правосуђа БиХ сачувати дигнитет упркос различитим притисцима.

Он је додао да му је и познати хрватски адвокат Анто Нобило, који учествује у одбрани Додика, рекао да није нормално оно што се у вези с тим дешава у 21. вијеку у БиХ, на Балкану и на вратима ЕУ.

- Нобило на основу правних чињеница говори да све ово што се дешава у БиХ није демократски и цивилизацијски, као ни уставно - да овдје имамо протектора, колонијалну власт, као и појединца /Шмита/ који се лажно представља као високи представник и себи даје за право да, поред постојећих институција и изабраних представника, доноси законе и мијења Устав - рекао је Вишковић вечерас за прњаворску Телевизију "К3" и додао да Шмиту и недејтонском Савјету за спровођење мира у БиХ не треба давати значај, јер они за Српску не постоје.

Он сматра да је жалосно то што правосудни органи БиХ воде процес против демократски изабраног предсједника Српске и позивају га на кривичну одговорност, иако је радио свој Уставом загарантовани посао.

- Да Додик потписивањем одређених указа о проглашењу закона није испоштовао Устав Српске, који је по свему усаглашен са Уставом БиХ, он би могао да кривично одговара - рекао је Вишковић и изразио наду да ће високи представници, који попут Шмита нелегално намећу законе у БиХ и лажно се представљају, једном за то одговарати, те да ће њихова улога бити разјашњена.

Када је ријеч о недавним састанцима у Бриселу, на којима су учествовали бројни представници свих народа у БиХ, Вишковић је навео да су се тамо, као и стотину пута раније, чуле приче о подршци и заклињању у европски пут, али да су неки "промијенили плочу" чим су се вратили.

Премијер Српске је рекао да притом мисли на бошњачке представнике, те да се, нажалост, стално дешава да се прећуткује када они нешто не прихвате.

- А када Срби то ураде прави се страни, медијски и сваки други притисак на Српску у смислу да смо ми лоши момци, сепаратисти који раде против БиХ и евроинтеграција. Парадокс је да се нико више не залаже за очување БиХ од нас из Српске - истакао је Вишковић.

На питање да ли ће БиХ наредне године бити ближа приступању ЕУ, Вишковић је рекао да се на посљедњим састанцима у Бриселу и у разговору са неким одговорним људима ЕУ увјерио у чињеницу да "Европа лута".

- У вези с тим се често поставља и питање до када ће Европа остати у овом капацитету, јер је пред великим изазовима. У њој јачају странке које иду у правцу заштите суверенитета својих земаља - навео је Вишковић.

Он је додао да се идуће године очекују и предсједнички избори у САД, гдје Српска не скрива своју подршку Доналду Трампу који је јавно рекао да би руско-украјински сукоб лако окончао.

- Могу нас називати русофилима и како хоће, али моја жеља је да овај, као и сукоб на Блиском истоку, што прије престане, јер смо и ми у БиХ због тога платили превелику цијену у смислу инфлације и повећања цијена, укључујући и енергената, на шта нисмо могли да утичемо - рекао је премијер Српске.

Он је навео да је инфлација у Републици Српској, према подацима за октобар, била на нивоу 3,8 одсто.

- Очекујем да у новембру и децембру буде још нижа и да падне на три одсто, тако да до краја године буде негдје на нивоу, можда, од осам одсто, за 2023 - рекао је Вишковић.