latinica  ћирилица
07/12/2023 |  22:18 ⇒ 22:18 | Аутор: СРНА

Вишковић: У наредној години већи буџет и значајне инвестиције

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић истакао је вечерас да ће буџет за наредну годину бити 5,7 милијарди КМ, што је за 352 милиона КМ више од овогодишњег, а очекују се и значајне инвестиције које ће омогућити нова радна мјеста.
Радован Вишковић - Фото: РТРС
Радован ВишковићФото: РТРС

Вишковић је напоменуо да је буџет за 2024. за 212 милиона КМ већи од ребаланса овогодишњег.

- Ову годину завршавамо без великог стреса, иако су нам стално предвиђали и очекивали да ћемо да "потонемо". Годину завршавамо без већег дуга било коме, редовно извршавамо своје обавезе свим буџетским потрошачима", рекао је Вишковић за телевизију "К3".

Он је навео да највећа ставка која се издваја из буџета иде за пензије.

- У буџету за наредну годину 1,785 милијарди КМ иде за пензије и то је повећање од 11 одсто у односу на ову годину. Ријеч је о повећању пензија за око девет одсто, док се разлика односи на повећан број пензионера - појаснио је Вишковић.

Вишковић је напоменуо да су лична примања запослених на нивоу од 1,163 милијарде КМ и то је више за пет одсто.

- Борачка давања су већа за 38 одсто у односу на ову годину и износе 467,5 милиона КМ, а значајно смо повећали и издвајања за пољопривреду - рекао је Вишковић.

Он је најавио да ће на наредној сједници Народне скупштине Републике Српске, када буду разматрани буџет и економска политика, бити разматрана и хитна измјена Закона о здравственој заштити, који обухвата и питање породиљског боловања и накнаду током тог боловања.

- Исправићемо све неправилности које смо примијетили, како бисмо спријечили злоупотребе ове наше часне и поштене намјере да помогнемо женама које желе потомство. Недопустиво је да неко мјесец дана пред трудничко боловање региструје самосталну радњу и пропише себи плату од неколико хиљада КМ и да наредних годину дана користи бенефите овог закона - рекао је Вишковић.

Вишковић је напоменуо и да је Инспекторат, заједно са Пореском управом и полицијом, појачао рад с циљем спречавања неправилности у пословању.

- У посљедњих седам дана имали смо око 127 радњи које су запечаћене или затворене, док је шумарска инспекција заплијенила око 1.650 метара кубних дрвних сортимената, вриједности веће од 200.000 КМ - рекао је Вишковић.

Говорећи о новој фискализацији, премијер Српске је рекао да очекује да би тестна фаза требало да почне у фебруару, а да прије маја буде примијењена у пуном капацитету.

- По новом, сви предузетници ће добити фискалну касу јер желимо да региструјемо промет у Републици Српској. Не желим више да вјерујем подацима Управе за индиректно опорезивање, него да знам да то што је представљено - може бити и документовано - рекао је Вишковић.

Он је напоменуо да ће бити фискализовани сви послодавци, без обзира на то колики промет имали, а фискалну касу ће добити од Републике Српске, напомињући да нико неће моћи да има двојну фискалну касу.

Када је ријеч о плановима и процјенама за наредну годину, Вишковић очекује да у 2024. години буде настављено све што је започето у овој.

- Инвестициони циклус у овој години је за 500 милиона КМ већи него што је био у претходном времену. И у сљедећој години очекујемо значајне инвестиције, које ће омогућити нова радна мјеста за наше људе, добре плате и останак људи на овим просторима - нагласио је Вишковић.