latinica  ћирилица
08/12/2023 |  08:55 ⇒ 08:56 | Аутор: Агенције

Израелске снаге у центру Кан Јуниса; УН: Нема излаза за становнике Газе

Шездесет трећи дан сукоба Израела и Хамаса. Израелска војска наставља операције у Кан Јунису. Хамас тврди да су протеклих дана уништили 135 војних возила Израела широм Појаса Газе. Хуманитарни програм УН у Гази "више не функционише. Нема излаза за становнике Газе", изјавио је шеф УН за хуманитарна питања Мартин Грифитс.
Газа  (Фото:EPA-EFE/MOHAMMED SABER) -
Газа (Фото:EPA-EFE/MOHAMMED SABER)

СБ УН данас гласа о нацрту резолуције којом се захтева прекид ватре. Бијела кућа је саопштила да Израел и Хамас нису ни близу новог договора о хуманитарној паузи у сукобу између те двије стране.

Нови израелски ваздушни напади на избеглички камп Џабалија и Нусеират

Израелске снаге напале су бројна подручја широм Појаса Газе, укључујући и избјеглички камп Џабалија, у сјеверном дијелу Газе.

Током ноћи у израелском ваздушном нападу на кућу у избјегличком кампу Нусеират, у централном дијелу Газе, убијено је пет особа.

Палестински званичници: Пет Палестинаца убијено у израелским нападима на Западној обали

Пет Палестинаца убијено је у сукобима са израелским снагама на сјеверу Западне обале, саопштиле су палестинске власти.

Палестинска новинска агенција Вафа извјештава да су израелске снаге извршиле рацију на избјеглички камп Ел Фараа сјеверно од Наблуса, започевши сукобе. Има повријеђених.

Раније данас, палестинско Министарство здравља саопштило је да су израелске снаге убиле пет Палестинаца током рације у близини Тубаса, града на окупираној Западној обали.

Канцеларија портпарола израелске војске саопштила је да провјерава извештај.