latinica  ћирилица
08/12/2023 |  09:01 ⇒ 09:03 | Аутор: Агенције

Крај велике каријере српског рвача Заруба Датунашвилија

Зураб Датунашвили, истакнути члан српске рвачке репрезентације, објавио је на свом фејсбук профилу да је, усљјед здравствених проблема, приморан да оконча своју изузетно успјешну професионалну каријеру.
Зураби Датунашвили (Фото: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC) -
Зураби Датунашвили (Фото: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC)

Овај 32-годишњак рођен у Грузији сјајно је наступао за Србију на Олимпијским играма у Токију освојио је бронзану медаљу, двапут је био свјетски, а једном европски шампион у грчко-римском стилу у категорији до 87 килограма.

У претходној календарској години Олимпијски комитет Србије га је изабрао за најбољег српског спортисту.

Нажалост, упркос великој жељи да наступи на Играма у Паризу идућег љета, неће бити у стању то да учини.

- Откад знам за себе, повећен сам рвању. Било је неких великих побједа, али и многих разочарања у мојој каријери. Са само 21 годином сам се пласирао на своје прве Олимпијске игре и остварио сан сваког спористе. Послије ОИ у Токију, мој циљ у биле Игре у Паризу и припремао сам се за њих. Дио јавности је прошлог љета знао да сам имао здравствени проблем и да ми је потребна хитна операција. Нажалост, усљед здравствених разлога, нисам у могућности да се вратим у форму и зато завршавам каријеру са 32 године. Не желим да напустим спорт, иако више нећу бити активан такмичар. Желим да искористим својих 26 година искуства у рвању како бих развијао спорт у Србији, Грузији и на другим мјестима. Желио бих да се захвалим свима који су ме подржавали и са мном дијелили радост побједе и жал неуспјеха - написао је Датунашвили на друштвеним мрежама.

Наступ у Токију био је трећи за Датунашвилија, будући да се у Лондону и Рио де Жанеиру такмичио под заставом родне Грузије.

Он је 2018. године упутио оштре критике на рачун Рвачког савеза Грузије и његовог предсједника Геге Гегешидзеа, послије чега га је функционер, заједно са неким својим сарадницима, физички напао, пише Спорт клуб.

Послије тога Датунашвили је одлучио да напусти окриље савеза своје државе и, баш као и његов сународник Михаил Каџаја, почне да се такмичи као репрезентативац Србије.

Посљедњи велики успјех популарни "Зура" имао је на Свјетском првенству одржаном у Београду претходног септембра, када је у финалу турнира савладао данског рвача Турпала Бисултанова за још једно злато.