latinica  ћирилица
08/12/2023 |  11:32 ⇒ 11:34 | Аутор: СРНА

Петровић: Најављени протест Синдиката није оправдан

Генерални директор Електропривреде Републике Српске Лука Петровић изјавио је да протест који је Синдикат овог предузећа најавио за уторак, 12. децембра, није оправдан и да није угрожено ниједно радничко право.
Лука Петровић - Фото: РТРС
Лука ПетровићФото: РТРС

Петровић је истакао да је Управа ЕРС 23. новембра добила позивно писмо за преговоре о новом колективном уговору и да су разговори са Синдикалном организацијом тек започети.

- Не постоје разлози за незадовољство и протесте. Није се малтене ни сјело за преговарачки сто и причало о проширеним правима или о стању које је тренутно - рекао је Петровић и додао да стечена права радника Мјешовитог холдинга Електропривреда Републике Српске ни у једном моменту нису била упитна, те да се може разговарати само о повећању плата, никако о истој или мањој цијени рада.

Петровић је објаснио да су се доношењем новог Закона о електричној енергији створили и нови услови, те да је потребно да радници дистрибутивне дјелатности, производне дјелатности, као и трговине и снабдијевања имају своје синдикате.

- То значи да ће постојати један кровни синдикат, као и један кровни колективни уговор, али и појединачни колективни уговори за дистрибутере, произвођаче и снабдјеваче. Дакле, имаћемо три појединачна уговора по дјелатностима, како је законом предвиђено, и један кровни уговор за који смо добили позив од синдиката за преговоре - рекао је Петровић за АТВ.

Он је објаснио да дистрибутивна дјелатност има своје приходе из Регулаторне агенције за енергетику и она уређује њене расходе.

Петровић је навео да производна дјелатност уређује своје приходе путем сарадње са матичним предузећем и цијеном електричне енергије у коју обрачунава своје трошкове, а да се матично предузеће бави снабдијевањем и трговином електричне енергије.

- У том смислу, како је предвидио нови Закон о електричној енергији и Унија послодаваца 2008. године када је потписала са енергетиком споразум, предвиђено је да све дјелатности морају да се организују у оквиру својих запослених радника - рекао је Петровић.

Он је подсјетио да су преговори започети уторак, 5. децембра, те да је Управа ЕРС синдикалним представницима објаснила на који начин је могуће извршити организацију Синдиката у наредном периоду.

Сљедећи састанак са Синдикатом заказан је за понедјељак, 11. децембра, а Управа ЕРС већ је јасно дала до знања синдикалним представницима да неће бити укидања досадашњих права, нити смањења зарада, и да се може преговарати једино о износу повећања цијене рада.

- Ко организује протест, ко је иницијатор, да ли неко стоји иза тога, нас то ни не интересује јер знамо да ниједно право није угрожено и ниједна плата није смањена. Тако да сматрамо то излишним и некоректним у оваквим условима у каквим се налази и привреда и Електропривреда Републике Српске - поручио је генерални директор Електропривреде Републике Српске.

Он је нагласио да је Електропривреда једини послодавац који синдикату даје годишње 2,5 милиона КМ, а синдикат од радника скупи 1,5 милиона КМ.

Главни одбор Синдиката Електропривреде Републике Српске одржао је јуче ванредну сједницу у Требињу на којој су донијели закључке да неће одустати од јединственог колективног уговора и најавили протест за 12. децембар.