latinica  ћирилица
08/12/2023 |  12:20 ⇒ 20:27 | Аутор: СРНА

Предложен притвор за три пореска инспектора

Републичко јавно тужилаштво предложило је Окружном суду у Бањалуци да одреди притвор инспекторима Пореске управе Републике Српске Игору Граховцу због сумње да је починио кривично дјело трговина утицајем, те Драгославу Тубићу и Снежани Драгичевић Митровић због сумње да су примили мито.
Привођење - Фото: РТРС
ПривођењеФото: РТРС

Граховац се сумњичи да је од 7. новембра до 6. децембра, као овлаштено службено лице Пореске управе, посредовао да порески инспектори Тубић и Митровићева самосталном предузетнику из Бањалуке не обрачунају пуни износ посебног пореза на увећање имовине.

Из Републичког јавног тужилаштва наводе да су осумњичени то морали урадити у складу са Законом о утврђивању имовине и посебном порезу на имовину.

Граховац се сумњичи и да је посредовао да порески инспектори не сачине записник о извршеном инспекцијском прегледу и издали прекршајни налог, а што су морали извршити у складу са Законом о пореском поступку Републике Српске.

Тубићу и Митровићевој ставља се на терет да су починили кривично дјело примање мита, тако што су од 7. новембра до 6. децембра, као овлаштена службена лица, лично или преко Граховца, захтијевали новац од оштећене и њеног супруга како им не би обрачунали посебан порез на увећање имовине у пуном износу.

Осим тога, захтијевали су новац и како не би сачинили записник о извршеном инспекцијском прегледу и издали прекршајни налог, иако су у поступку пореске контроле утврдили да постоје докази о имовини, обавезама или издацима који се не могу објаснити пријављеним приходима које порески обвезник има на располагању.

Они су 6. децембра од супруга оштећене, након завршеног састанка у кафе бару у Бањалуци примили захтјевани износ од 5.000 КМ.

Републички јавни тужилац је затражио притвор за све осумњичене због опасности од бјекства, те да би могли да униште, сакрију, измијене или фалсификују доказе важне за кривични поступак и ометају кривични поступак утицајем на свједоке, саучеснике или прикриваче.

Притвор је за Тубића и Митровићеву предложен због постојања околности које оправдавају бојазан да ће поновити кривично дјело.

Порески инспектори ухапшени су у сриједу, 6. децембра, на подручју Бањалуке у акцији кодног назива "Афродита", током које су извршени претреси на неколико локација у граду.

Акцију "Афродита" реализовали су полицијски службеници Управе за организовани и тешки криминалитет Министарства унутрашњих послова Републике Српске, под надзором Републичког јавног тужилаштва.