latinica  ћирилица
08/12/2023 |  12:59 ⇒ 15:36 | Аутор: РТРС

Незаконитом експлоатацијом прибавили имовинску корист од пет милиона КМ

МУП Републике Српске поднио је Окружном јавном тужилаштву Бањалука извјештај против лица чији су иницијали О.С. и Д.С. из Лакташа и једног привредног друштва из тог града због сумње да су незаконитом експлоатиацијом шљунка прибавили протиправну имовинску корист привредном друштву од 5.043.000 КМ, а буџет Српске оштетили за 374.764 КМ.
МУП Републике Српске - Фото: РТРС
МУП Републике СрпскеФото: РТРС

Ова лица се сумњиче да су на земљишту које је у власништву О.С. током 2020. године, без одобрења и уговора о концесији експлоатисали шљунак у количини од 72.050 метара кубних са пољопривредног земљишта, а затим ту количину евидентирали у пословне књиге и даље продавали", саопштено је из МУП-а Републике Српске.

Они се сумњиче да су од фебруара 2021. до марта 2022. године минералну сировину из ранијег периода у количини од 187.402 метра кубна, за коју нису имали одобрење за експлоатацију од Јавне установе "Воде", приказали у пословним књигама и даље продавали.

Осумњичени су и количину од 62.441 метар кубни лажно приказали у пословним књигама свог предузећа иако се то предузеће није бавило експлоатацијом минералних сировина нити је ову робу испоручило привредном субјекту.

Из МУП-а наводе да се ова лица сумњиче да су починила кривична дјела незаконито поступање у привредном пословању, противзаконито заузимање и експлоатација природних богатстава и добара од општег значаја и повреда обавеза вођења трговачких и пословних књига и састављања финансијских извјештаја и њиховог фалсификовања или уништавања.