latinica  ћирилица
08/12/2023 |  13:23 ⇒ 19:21 | Аутор: РТРС

Вишковић: Волио бих да се Шмит не појави, онда Суд БиХ мора расписати налог за привођење

Волио бих да се Кристијан Шмит не појави на суђењу предсједнику Српске Милораду Додику и в.д директору Службеног гласника Милошу Лукићу. Али онда Суд мора расписати налог за привођење и ја очекујем да ће он побјећи и то ће бити дефинитивно рјешење за БиХ, поручио је Радован Вишковић, премијер Републике Српске.
Радован Вишковић - Фото: РТРС
Радован ВишковићФото: РТРС

- Судија Јасмина Ћосић Дедовић је рекла да ће се улога високог представника ријешити у главном претресу. Да би се она ријешила, треба да дође човјек. А тужилац на четири мјеста помиње Милорада Додика као оптуженог, а позива се на 20 мјеста на Шмита и на његове одлуке. Па ако је Додик у судници, онда би требало да буде и Шмит - истакао је Вишковић.

Вишковић наглашава да Шмит мора да покаже папир је ли легално у БиХ, а не да прича приче.

- Мора да каже на основу ког закона он може да доноси законе, да одговори на питање како је могуће да предсједник Републике потписује указ 7. јула, а он доноси одлуку истог дана која је објављена на сајту ОХР-а 8. јула, а не у Службеном гласнику. Како Додик одговара за наводни прекршај који је учинио 7. јула, за нешто што је Шмит обзнанио 8. јула? То су све питања на која ће морати одговорити. Сигуран сам да ће овај процес бити суђење Шмиту и БиХ - додао је Вишковић.