latinica  ћирилица
08/12/2023 |  13:24 ⇒ 17:55 | Аутор: РТРС

Клинички центар Српске угостио колеге из Србије; Наставак континуиране сарадње (ФОТО/ВИДЕО)

Клинички центар Републике Српске угостио је врсне стручњаке из Србије. Радна посјета за циљ има наставак и јачање раније упостављене сарадње.
УКЦ (Фото: facebook.com/UKCRS) -
УКЦ (Фото: facebook.com/UKCRS)

Уз снажну подршку Србије, Република Српска оспособила је једну од најмодернијих Клиника за кардиохирургију.

Размијена знања и искустава са врхунским стручњацима предуслов је напретка и јачања здравственог система.

- Тимови су долазили да помогну младим колегама да би се направила добра Клиника за кардиохирургију. Послије годину и по дана и 400 оперисаних пацијената, могу да кажем да идемо сигурним корацима у једну свијетлу будућност ове кардиохирургије - рекао је Слободан Мићовић, управник Клинике за кардиохирургију Института за кардиоваскуларне болести Дедиње.

Радоје Симић, директор Института за здравствену заштиту мајке и детета "Др Вукан Чупић" напомиње да више година долази на УКЦ Српске.

- Сваки дан примјећујем напредак у квалитету рада, опреми и знању овдашњег кадра, како доктора, тако и медицинских сестара - истакао је Симић.

Поред едукације, стручњаци из Србије, учествовали су и у лијечењу пацијената.

- На дневном нивоу у УКЦ-у Србије имамо на болничком лијечењу преко 1.100 пацијената из Републике Српске - нагласио је Јовица Миловановић, замјеник директора УКЦ-а Србије

Владо Ђајић, генерални директор УКЦ-а Републике Српске рекао је да је посјета колега из Србије прилика да се покаже колико је добра сарадња Србије и Српске,  те да се покаже колико Србија помаже Републику Српску.

- Такође је циљ да преносе своја знања љекарима и другим здравственим радницима, а истовремено да не жале своје вријеме да дођу у Бањалуку и лијече наше пацијенте - истакао је Ђајић.

Тренутно је у Клиничком центру Србије, на едукацији, 25 специјализаната из Српске.