latinica  ћирилица
08/12/2023 |  14:32 ⇒ 17:53 | Аутор: РТРС

Влада Српске наставиће да помаже локалне заједнице (ФОТО/ВИДЕО)

Премијер Републике Српске Радован Вишковић поручио је данас да ће Влада наставити да помаже градове и општине у Републици Српској, као и развојне пројекте од значаје за становнике свих локалних заједница, као и да у буџету за наредну годину остаје 3,3 милиона КМ за неразвијене и изразито неразвијене општине.
Сједница Предсједништва Савеза општина и градова Републике Српске - Фото: Уступљена фотографија
Сједница Предсједништва Савеза општина и градова Републике СрпскеФото: Уступљена фотографија

- Сваке године дајемо далеко више средстава него што је буџетом предвиђено. Пројекти из таквих општина су нам увијек приоритет - рекао је Вишковић новинарима у Бањалуци гдје је присуствовао сједници Предсједништва Савеза општина и градова Републике Српске.

Навео је да није оправдано незадовољство појединих локалних заједница у вези са расподјелом средстава од поврата ПДВ-а и слично, јер локалне заједнице добијају средства и мимо предвиђених у случајевима природних катастрофа или кандидовања одређених пројеката.

- Тек сада смо дошли у позицију да путем дугорочног кредита код Свјетске банке обезбиједимо довољно средстава да измиримо све обавезе здравственог сектора да би био на трезору. Надам се да ће то бити у првом тромјесјечју идуће године. Сви домови здравља иду на буџете локалних заједница, а болнице остају на нивоу Републике - рекао је Вишковић.

Сједници Предсједништва Савеза општина и градова присуствовале су и министар финансија Зора Видовић и министар управе и локалне самоуправе Сенка Јујић.