latinica  ћирилица
08/12/2023 |  15:06 ⇒ 16:43 | Аутор: СРНА

Предавање америчког дипломате Џејмс Џатраса на ФПН-у у Бањалуци

Угледни политички аналитичар Џејмс Џатрас одржаће данас у Бањалуци предавање о теми "Америка и Русија у мултиполарном свијету".
Џејмс Џатрас - Фото: РТРС
Џејмс ЏатрасФото: РТРС

Џатрас је у најави предавања, које ће одржати на Факултету политичких наука Универзитета у Бањалуци, истакао да мало ко може сумњати да је мултиполарни свијет у процесу настанка што на овај или онај начин значи крај америчке монополарне хегемоније.

Овај бивши амерички дипломата указао је да би било погрешно питање мултиполарности свести на пуку "корелацију" снага и да су узроци сумрака америчке империје идеолошки, саопштено је из Центра за федералистичке и међународне студије при ФПН-у.

- Од 1991. године, владајућа елита САД са својим марионетама широм "колективног Запада" увјерена је да оличава све врлине истине и напретка као авангарда читавог прогресивног човјечанства, што је 2007. године /руски шеф дипломатије/ Сергеј Лавров описао као "репликацију искуства бољшевизма и троцкизма" - навео је Џатрас.

Он је истакао да уобичајено запажање да се 500 година западне доминације над "глобалним југом" ближи крају, такође, промашује поенту.

- Стара царства - британско, француско, њемачко, шпанско, да не спомињемо америчко и руско - била су одраз самоувјерених националних култура, које су уздизале своје идентитете, религије и етничке вриједности - навео је Џатрас.

Насупрот томе, указује Џатрас, данашњи неоимперијалисти не само да настоје да наметну своје антиљудске моралне, духовне и сексуалне патологије остатку свијета, већ воде и немилосрдни рат против традиционалних идентитета и вриједности сопственог народа.

- Они прекрајају историју, омаловажавају претке и увозе хорде варвара да замијене сопствене народе. У том смислу, западни неоимперијализам је антитеза старог европског империјализма - навео је Џатрас.

Организатор предавања је Центар за федералистичке и међународне студије ФПН-а. Предавање ће бити одржано у 17.00 часова, а улаз је слободан.

Џатрас је и прошле године у новембру посјетио Бањалуку када је на ФПН-у одржао предавање на тему "Геополитичке посљедице сукоба у Украјини".